ΠΟΕΔΗΝ: Έρευνα για την κατάσταση των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού

15:39 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες τεχνητού νεφρού των Δημοσίων Νοσοκομείων , έδωσε στη δημοσιότητα η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το πλήρες κείμενο της έρευνας με στοιχεία ανά νοσοκομείο, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας των υγειονομικών. Μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι: «Συχνές είναι οι επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα) λόγω της εγκληματικής

αδιαφορίας των Υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες Νοσηλείας των Μ.Τ.Ν..

Στη καλή ποιότητα ζωής και στη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των αιμοκαθαιρόμενων, καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή των φίλτρων αιμοκάθαρσης που θα πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης και ποιότητας, τα σύγχρονα μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού, οι εξοπλισμένες και επαρκείς στελεχωμένες ΜΤΝ από Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Δυστυχώς στα Νοσοκομεία δεν υφίστανται οι συγκεκριμένες ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις.

Η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΤΝ σύμφωνα με τα Διεθνή στάνταρ να είναι 1 Νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους. Στα Δημόσια Νοσοκομεία της ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ σήμερα είναι 1 Νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαιρόμενους.
Εκτιμάται ότι στη χώρα μας σήμερα οι Αιμοκαθαιρόμενοι Ασθενείς είναι 11.000 με μέση ετήσια αύξηση 2%. Κατ’ έτος μόνο το 1% των αιμοκαθαιρόμενων θεραπεύεται με μεταμόσχευση και αυτό λόγω έλλειψης μοσχευμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα