Π.Κολοκοτσάς: Τέλος στο πρόβλημα με τα σκουπίδια – Αντέξαμε στον ‘’πόλεμο’’

12:19 8/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια σειρά από θέματα για τα οποία έχουν μπει οι βάσεις για την υλοποίησή τους, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εχθές στα τοπικά ΜΜΕ.

Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Τσίπηρα, τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Ζακύνθου Παναγιώτη Μυλωνά και τον Διευθυντή του ΦΟΣΔΑ Θοδωρή Κάρδαρη, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στη 2η διεθνή έκθεση «Verde.tec”, η οποία πραγματοποιήθηκε από

τις 2 έως και 4 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο της Mec Παιανίας, όπου ο Δήμος Ζακύνθου και ο ΦΟΣΔΑ, πρόσθεσαν ένα ακόμη βραβείο στο ενεργητικό τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από πανεπιστημιακούς.

«Πιο συγκεκριμένα η Ζάκυνθος έλαβε τιμητική διάκριση στην κατηγορία Οργάνωσης και Διοίκησης (βραβείο στρατηγικού προγραμματισμού), γεγονός που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε πλέον στη διαδικασία οριστικής επίλυσης ενός σοβαρού προβλήματος, με το νησί μας να είναι πολλά βήματα πιο μπροστά από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η Κέρκυρα», επισήμανε ο κ.Κολοκοτσάς.
Το περιβαλλοντικό βραβείο «Greek Green Awards 2018” το παρέλαβε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Τσιρώνη.
Αξιοσημείωτο είναι πως δόθηκαν βραβεία στους Δήμους εκείνους (μεταξύ αυτών και της Ζακύνθου), που παρουσίασαν κατά το 2017 έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες με περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

«Στη Ζάκυνθο παραλάβαμε, ως νέα Δημοτική Αρχή (01/09/2014) έναν ΧΥΤΑ κλειστό, με συνέπεια τα σκουπίδια να βρίσκονται ουσιαστικά στους δρόμους.
Έχοντας να αντιμετωπίσουμε και την ελληνική γραφειοκρατία, κατορθώσαμε μέσα σε τρία περίπου έτη να κάνουμε ό,τι δεν έπραξαν οι προκάτοχοί μας επί δεκαετίες.
Το τοπικό μας σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο περιλαμβάνεται στον εθνικό σχεδιασμό, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με χρηματοδότηση 18,7 εκ. ευρώ για την οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε 2,5 εκ. ευρώ και για την ενδιάμεση διαχείριση με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.
Για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων, Σταθμών Μεταφόρτωσης κ.α. υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ύψους 3,5 εκ. ευρώ.
Το ‘’Φιόρο του Λεβάντε’’ είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που πλέον έχει πάρει «ανάσα» στο ζήτημα των απορριμμάτων και καταφέραμε να σταματήσουμε τη δυσφήμιση της Ζακύνθου στο εξωτερικό, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό μας και την τουριστική μας ανάπτυξη.
Το βραβείο αυτό είναι το δεύτερο που λαμβάνουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είμαστε ευτυχείς που αναγνωρίζονται οι κόποι και οι προσπάθειές μας και από τους Υπουργούς της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο τελείωσε.
Ξεπεράσαμε γραφειοκρατία και ‘’πόλεμο’’.
Η διεθνής και η επιστημονική κοινότητα μας επιβραβεύουν και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Ευχαριστώ τους εργαζόμενους της καθαριότητας, το Τμήμα Ανακύκλωσης, το Γραφείο Κίνησης και την πεζή καθαριότητα του Δήμου. Για εμένα είναι ήρωες, γιατί όλο αυτό το διάστημα μάζευαν σάπια σκουπίδια από τους δρόμους. Πλέον όμως και αυτοί θα είναι υπερήφανοι, γιατί μπήκαμε στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ούτε…εγκεφαλικό πάθαμε, ούτε παραιτηθήκαμε, ούτε υποχωρήσαμε μπροστά στα ίδια συμφέροντα και στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια ο κ. Κολοκοτσάς γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Ζακύνθου θα λάβει και τρίτο βραβείο λίαν συντόμως, το οποίο αυτή τη φορά έχει να κάνει με την «ενεργειακή αναβάθμιση-αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων», συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ.

Επίσης, έχουν καταγραφεί οι δρόμοι που θέλουν επισκευή ή συντήρηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει η παρέμβαση, ενώ σε ό,τι αφορά τις παιδικές χαρές ο κ. Κολοκοτσάς υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόγραμμα ύψους 800.000 ευρώ και θα υπάρξουν και εκεί συγκεκριμένα αποτέλεσμα.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται παράλληλα το έργο του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2018. Θετικές είναι οι εξελίξεις και για τις ιαματικές πηγές στα Ξύγκια και ήδη αναμένεται το ΦΕΚ.

Τέλος, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης θα γίνει υπογειοποίηση των κάδων για τα απορρίμματα εντός της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα