Λέσβος: «Τα εργαστήρια των Aegean Docs θα γίνουν κι ας μη χρηματοδοτήσει ο δήμος»

12:07 8/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα εργαστήρια των ντοκιμαντέρ Aegean Docs θα γίνουν ακόμα και αν δεν χρηματοδοτηθούν από το δήμο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κώστας Σπυρόπουλος, χωρίς όμως να είναι βέβαιο το μέλλον του φεστιβάλ. Όπως διευκρίνισε ο κύριος Σπυρόπουλος μιλάμε για δύο διαφορετικές δράσεις, τη διοργάνωση των εργαστηρίων «φτιάξε τη δική σου ταινία» για την εκμάθηση της τέχνης του ντοκιμαντέρ και τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Για τα εργαστήρια που απευθύνονται στους κατοίκους της Λέσβου, ζητήθηκε

χρηματοδότηση από το δήμο Λέσβου , ποσού 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ για την μετακίνηση των τριών από τους 8 εκπαιδευτές (οι 5 είναι από τη Μυτιλήνη) και για την αμοιβή των ωρών διδασκαλίας. Φέτος εκδήλωσαν ενδιαφέρον 115 εκπαιδευόμενοι, μεταξύ αυτών 11 δημόσια σχολεία .

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού απέρριψε το αίτημα δηλώνοντας οικονομική αδυναμία . «Είναι μια λανθασμένη απόφαση και ζητάμε από το δήμο να το ξανασκεφτεί , είπε ο κύριος Σπυρόπουλος, ωστόσο είτε με άλλες χορηγίες είτε με προσωπική εργασία , τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν. Τον Γενάρη πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος και τον Απρίλιο ακολουθεί ο δεύτερος».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης μιλώντας στο σταθμό μας, τάχθηκε υπέρ της δράσης αλλά τόνισε ότι «πήραμε αυτή την απόφαση για οικονομικούς λόγους, δε μπορούμε να στηρίξουμε στη δεδομένη στιγμή το αίτημα που επεβλήθη αλλά αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητά του. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από συμπολίτες μας για τα εργαστήρια και ο ίδιος ο δήμος τα τελευταία δύο χρόνια στήριξε τη χρηματοδότησή τους, αλλά η έλλειψη χρημάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα.»

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ Aegean Docs στο οποίο προβάλλονται όχι μόνο οι ταινίες που δημιουργούνται μέσα από τα εργαστήρια (18 ταινίες δημιουργήθηκαν πέρυσι) αλλά δημιουργίες από όλο τον κόσμο (100 ταινίες προβλήθηκαν συνολικά το 2017 σε όλα τα νησιά της περιφέρειας) θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της χρηματοδότησης τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που θα εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη το αίτημα για χρηματοδότηση.

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι συνδιοργανωτής των φεστιβάλ Aegean Docs και ο Γιάννης Σκοπετέας καθηγητής στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού για το ντοκιμαντέρ αναρωτιέται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν στο δήμο τα πολλαπλά οφέλη που έχει η διοργάνωση για την προβολή του νησιού. «Για να γίνει ένα φεστιβάλ αξιοπρεπές και να φέρεις στο νησί αναγνωρισμένους ανθρώπους του χώρου, που θα βοηθήσουν στο να διοχετευθεί η τοπική κουλτούρα ανά την επικράτεια , χρειάζονται κάποια χρήματα. Το φεστιβάλ Aegean Docs αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα προβολής για τη Λέσβο και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το πανεπιστήμιο οικονομικά δεν μπορεί να συνδράμει φέτος στη διοργάνωση αφού έχει κλείσει προϋπολογισμό, αλλά θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει την πραγματοποίησή του».

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα