«Πήραν Την Πόλη Πήρα Την…Στο μαγικό χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου»

11:09 30/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Για ακόμη μια χρονιά μάγεψε το κοινό της Κομοτηνής, η εκπληκτική δουλειά και το μεράκι του Θεατρικού Εργαστηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κομοτηνής, για την επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, από εκείνη την αποφράδα ημέρα της 29ης Μάη του 1453.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη το βράδυ στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως, παρακολουθήσαμε μια την Δραματοποιημένη παράσταση «Πήραν την Πόλη, Πήρα την…», από το Ιστορικό Μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, όπου μεταφέρθηκαν αυτούσιοι διάλογοι, τους οποίους επέλεξαν οι Ελισσάβετ Γιαλαντζή, Ουρανία

Λάμπρου, Ελένη Μαργαρίτη.
Τη Σκηνογραφία, Σκηνοθεσία, Ενδυματολογία, Μουσικές επιλογές υπογράφει ο Θοδωρής Βρουζέλης!

Το επικό βυζαντινό αφήγημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου, πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 από τις εκδόσεις «Κέδρος» και γνώρισε πολλές επανεκδόσεις με τελευταία το 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη.
Η συγγραφέας έχει να επιδείξει ένα πολύ πλευρ΄λογοτεχνικό έργο: ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα για νέους και ενήλικες, δοκίμια, θεατρικά έργα και δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές.
Το «Πήραν την Πόλη Πήραν την…» ζωντανεύει τις τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Λεπτό προς λεπτό καταγράφει τις 53 ημέρες της πολιορκίας της Βασιλεύουσας έως την Άλωση. Με μυθικό άξονα τον ήρωά της Πορφύριο, δίνει την οδυνηρή περιπέτεια του Ελληνισμού μετά την καταστροφή.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης:
Φωνή Μάνας: Χρυσούλα Γκοτσίδου
Γυναίκα Α Γεσθημανή Μουσχάκη
Γυναίκα Β Μαρία Σαλούπη Γυναίκα Γ Μαρία Τζιάτζη
Γυναίκα Δ Στέλλα Βαβανούδη.
Πορφύριος Ιωάννης Μεθυμάκης
Κομμώσεις Ελένη Νταντανίδου
ΜΑκιγιαζ Μενεξία Τοκμάκη
Ήχος Κριστιάν Εφραιμίδης
Φως Ηλίας Γουγούσης.

ΥΓ 1: Ένα μεγάλο ΕΥ ΓΕ σε όλους τους συντελεστές της Παράστασης και θέλουμε να βλέπουμε κι άλλα ωραία πράγματα από το Θεατρικό Εργαστήρι της Μητρόπολης.
ΥΓ 2: Καλό θα είναι να απολαμβάνουμε πιο συχνά εκδηλώσεις σε αυτόν τον υπέροχο και ενεργειακό χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου, εκεί στον προαύλιο χώρο. Είναι κρίμα, να ανοίγει μόνο για λίγες και εξειδικευμένες περιπτώσεις. Και όχι μόνο βράδυ, ενδείκνυται και για άλλες ώρες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα