ΠΔΓΜ: Τριμερής για το όνομα με Νίκο Κοτζιά στη Βιέννη

07:16 30/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Βιέννη βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου στις 10:30 θα ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Μ. Νίμιτς θα παρουσιάσει τη

νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεων τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη στη Βιέννη τη 13η Φεβρουαρίου 2018 και διήρκησε 7 ώρες.

Χθες βράδυ οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν μια πρώτη συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων.

Όπως επισημάνθηκε, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν τη λύση του ζητήματος, ωστόσο, «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ν. Κοτζιάς στα Τίρανα: Έμφαση στην ολοκλήρωση του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα