Παραβάτες λόγω…άγνοιας οι αγρότες

11:24 1/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πιο συνηθισμένη παράβαση που κάνουν οι αγρότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων απο το τμήμα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφορά τον εντοπισμό μη εγκεκριμένων, για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, φυτοφαρμάκων. Για παράδειγμα, εντοπίζεται φυτοφάρμακο εγκεκριμένο για το ροδάκινο σε φυτεία με βαμβάκι.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην λανθασμένη χρήση του φυτοφαρμάκου από τον αγρότη που καλλιεργεί ροδακινιές και ο οποίος εν εγνοία του «σκορπίζει» το φάρμακο και στο διπλανό χωράφι με το βαμβάκι.
Η

άγνοια, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Δημήτρης Σταυρίδης, προϊστάμενος Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται πίσω απο σχεδόν κάθε παράβαση.
«Οι αγρότες, σε μεγάλο ποσοστό, αγνοούν τί λέει ο νόμος για τη χρήση των φυτοφαρμάκων, τον τρόπο εφαρμογής κλπ. Οφείλουν, όμως να το ξέρουν. Θεωρώ ότι τα σεμινάρια επιμόρφωσης για τους αγρότες που το υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξής ορίζει ως προαιρετικά, θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά. Όπου κάναμε σεμινάρια, στην αρχή με δύσπιστους τους αγρότες, στο τέλος όλοι αισθάνθηκαν ωφελημένοι» ανέφερε ο κ.Σταυρίδης.
Κάτι που επίσης αγνοούν οι αγρότες είναι η υποχρέωσή τους να ενημερώνουν εγγράφως, 48 ώρες πριν, τους κατοίκους σπιτιών που βρίσκονται κοντά στα χωράφια τους, ότι θα ψεκάσουν.
Επίσης, δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να καταγράφουν σε ειδικά φύλλα όλες τις παρεμβάσεις στο χωράφι: ραντίσματα, ψεκασμούς, είδος καλλιέργειας, χρόνος εφαρμογής, είδος φυτοφαρμάκου κλπ.
Ανενημέρωτοι εμφανίζονται οι αγρότες στη Θεσσαλία σε ό,τι αφορά τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια εφαρμογής σκευασμάτων φυτοπροστασίας με ο,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επιβάρυνση της υγείας τους.
Σε πολύ χαμηλά ποσοστά, ευτυχώς, βρίσκονται οι παραβάσεις που αφορούν την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά. Οι έλεγχοι γίνονται στη λιανική πώληση. Τα δείγματα λαμβάνονται απο λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ κλπ στέλνονται για ανάλυση και φαίνεται απο τα αποτελέσματα ότι οι αγρότες σέβονται στην πλειονότητά τους τους χρόνους συγκομιδής των καρπών μετά τον ψεκασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα