Πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο για την υποδοχή του πρωθυπουργού

14:15 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου πυροδοτεί η διαφαινόμενη ακύρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου και οι Ομοσπονδίες τους σε όλη τη Θεσσαλία προετοιμάζουν δυναμικό συλλαλητήριο στις 11 του μηνός, ημέρα που στη Λάρισα φθάνει ο πρωθυπουργός για να παραστεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:
«Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

– ΑΝΕΛ να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.
Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας να παραμείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας το ψωμί των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ήδη, πολύ σοβαρά προβλήματα στην αναγκαία άρδευση των καλλιεργειών.
Η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τη χρησιμοποίηση των τεχνικών εξοικονόμησης νερού, θα έδινε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας, στην κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας, στη μείωση του αγροτικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας και, ταυτόχρονα, θα τροφοδοτούσε με φτηνές πρώτες ύλες την τοπική βιομηχανία, (εκκοκκιστήρια, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων, μονάδες επεξεργασίας ζάχαρης, σιτηρών, τυποποίησης οσπρίων κ.α.)
Χωρίς πρόσθετο νερό από τον Αχελώο στην διψασμένη Θεσσαλία και με δεδομένα τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που δημιουργεί η ΚΑΠ της ΕΕ, τα απανωτά μνημόνια και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και γρήγορα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση και να πουλήσουν, «για ένα κομμάτι ψωμί», την γη και το βιός τους στους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που καιροφυλακτούν να τους τα πάρουν.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από κάποια μικροέργα που θα προωθηθούν – το ίδιο ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ – μόνο ως κατάμουτρη κοροϊδία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων μπορούμε να το εκλάβουμε. Αυτά τα μικροέργα είναι μεν αναγκαία, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελούν τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης.
Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι θέμα «άγνοιας», ή «λάθους» από τη μεριά της κυβέρνησης. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που συνδέεται άμεσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, με κάθε μέσο και με όλα τα μέτρα που λαμβάνει, προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα, συμβαδίζει με τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες προς τις κοινοτικές, σε αντάλλαγμα της απρόσκοπτης εξαγωγής κοινοτικών βιομηχανικών εμπορευμάτων.
Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα που, όχι μόνο είχε πάντα σταθερή και καθαρή θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου – σ’ αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ και καμιά «πολιτική κολοτούμπα» του – αλλά ήταν κι αυτό που πολεμούσε με τη μεγαλύτερη λύσσα την ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα, τοπικά στελέχη του είχαν δηλώσει πως τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό, πρέπει να γκρεμιστούν!
Keywords
Τυχαία Θέματα