Κέρκυρα: Κοινό μέτωπο ΕΛΜΕ – Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων

13:06 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα κινητοποίηση αποφάσισε για το μεσημέρι της Πέμπτης η κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από την ΕΛΜΕ και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας
Η απόφαση της σύσκεψης, είχε ως εξής:
«Μέσα στο γενικότερο τοπίο της ανελέητης λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σε ολόκληρη τη χώρα, στα Επτάνησα και στην Κέρκυρα από το καλοκαίρι

πλήττεται βάναυσα η τεχνική εκπαίδευση με τον τρόπο και τις προθεσμίες εγγραφής στα ΕΠΑΛ. Ενώ εξαγγέλλονται μεγαλόστομα σχέδια «αναμόρφωσης» του εκπαιδευτικού συστήματος, με την αρχή της σχολικής χρονιάς ουσιαστικά αφαιρείται από τους μαθητές των γυμνασίων το δικαίωμα επιλογής 2ης ξένης γλώσσας και περικόπτονται ολιγομελή τμήματα σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, αλλά και τομείς και τμήματα στην επαγγελματική εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τραυματίζεται η ήδη πολύπαθη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργούνται τεχνητά πλεονάσματα προσωπικού, ώστε να μη γίνονται ούτε καν διορισμοί αναπληρωτών, όπως επιτάσσουν τα μνημόνια και οι δανειστές. Να σημειωθεί ότι κάθε περικοπή δημιουργεί προηγούμενο και προδικάζει τα χειρότερα για το μέλλον. Όταν εσκεμμένα η Διοίκηση θα «ορφανέψει» ένα σχολείο, είναι σίγουρο ότι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά θα το κλείσει ευκολότερα. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος.
Αναλυτικότερα, σε τοπικό επίπεδο ο Υπουργός καταργεί 5 τμήματα ( τομείς και ειδικότητες) στα ΕΠΑΛ και ο Περιφερειακός Δ/ντής εκπ/σης τουλάχιστον 13 τμήματα Γενικής Παιδείας και μεγάλο αριθμό ολιγομελών τμημάτων πληροφορικής /τεχνολογίας, ξένων γλωσσών, επιλογών.
Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που προσβάλει βάναυσα τις στοιχειώδεις δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες υπάρχουν παράγοντες του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, «πιέζουν» για να λειτουργήσει «κάποιο» από τα τμήματα που περικόπτονται σε «κάποιο» σχολείο. Άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γκούσης αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του επικαλούμενος τη νομιμότητα. Τη νομιμότητα όμως την ξεχνάει, όταν δέχεται να στοιβάζονται οι μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, κατά παράβαση των προδιαγραφών που ορίζει η νομοθεσία..
Τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν αφορούν μόνο τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά αφορούν ολόκληρη της κοινωνία. Μαθητές, γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι αλλά και εργατικά σωματεία, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, πολιτιστικοί φορείς, όλοι πρέπει να πάρουμε θέση και να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση. Οι περικοπές πρέπει να ανακληθούν, τα σχολεία να στηριχτούν με χρηματοδότηση και διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, να μην περάσει το νέο λύκειο για λίγους κι εκλεκτούς.
Γι’ αυτό:
Την Πέμπτη 5 Οκτώβρη καλούμε σε συγκέντρωση στα Γενικά Λύκεια τις 12μ.μ( η ΕΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 11π.μ – 2μμ)
Ζητάμε να γίνει έκτακτο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τις καταργήσεις τμημάτων σε ΕΠΑΛ-ΓΕΛ- ΓΥΜΝΑΣΙΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα