Παγκόσμιο ρεκόρ 2.000 ημερησίων θανάτων στις ΗΠΑ που πλησιάζουν Ιταλία και Ισπανία

08:34 8/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαρύς ο ημερήσιος απολογισμός για τις ΗΠΑ αλλά και για ευρωπαϊκές  χώρες καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλαση και στις δύο ηπείρους στα άκρα του Ατλαντικού.

Μετά την Ιταλία(17.127 θάνατοι), οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία με 13.798 θανάτους σε 140.510 κρούσματα, οι ΗΠΑ με 12.021 θανάτους (σε σύνολο 383.256 κρουσμάτων), η Γαλλία

με 10.328 θανάτους (109.069 κρούσματα) και η Βρετανία με 6.159 θανάτους (55.242 κρούσματα).

Σε τουλάχιστον 80.142 ανέρχονται οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 1.397.180 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 192 κράτη και εδάφη. Από αυτά τα κρούσματα, συνολικά 257.100 έχουν πλέον θεραπευτεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 6.959 νέοι θάνατοι και 86.374 νέα κρούσματα.

Νέα έκκληση «για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» απευθύνει με δήλωσή του για την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού

Στις ΗΠΑ, σε 24 ώρες καταγράφηκαν 2.000 θάνατοι.

Ο Ντ.Τραμπ απείλησε να αναστείλει την αμερικανική συμβολή στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγγέλλοντας τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού και την «εύνοια» που δείχνει, κατ’ αυτόν, προς την Κίνα. Μερικά λεπτά αργότερα όμως, φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως «σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο«.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό υπέκυψαν στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση μέχρι χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 ώρα Ελλάδας) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό στον κόσμο αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται πάνω από το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: έχουν καταμετρηθεί 396.223 συνολικά (+29.609 μέσα σε ένα 24ωρο), σύμφωνα με τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί την εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με σχεδόν 5.500 νεκρούς και 140.000 ασθενείς, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, που πλέον έχει παραλύσει σχεδόν τελείως.

«Η Αμερική συνεχίζει να κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και θεωρώ ότι πιθανόν γι’ αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα», πρότεινε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Μίλησε για 1,8 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι σήμερα στη χώρα του.

Στο γειτονικό Μεξικό άλλοι 16 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 141, ενώ καταγράφηκαν 346 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ασθενείς να φθάνουν τους 2.785.

Στη Βρετανία, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 786 θάνατοι. Σταθερή παραμένει η κατάσταση του Μπόρις Τζόνσον, που παραμένει στην εντατική, λαμβάνει οξυγόνο αλλά αναπνέει μόνος του χωρίς αναπνευστήρα.

Στη Γαλλία, 1.417 θάνατοι, από τους οποίους οι 820 στα γηροκομεία της χώρας. Στην Ισπανία, σε μία μέρα κατέληξαν 743 άνθρωποι.

Αντίθετα μειώνονται οι αριθμοί στην Ιταλία. 604 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Στη Γερμανία άλλοι 254 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο όπου τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε 1.861, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.003 νέα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε πλέον τα 103.228.

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup αναφορικά με τον «οδικό χάρτη» της Κομισιόν για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών της, κινητοποιώντας πόρους «χωρίς προηγούμενο» μπροστά στην πανδημία δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, , υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Δύο νέοι θάνατοι ασθενών και 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα, διευκρινίζοντας ότι τα 59 από τα κρούσματα αυτά ήταν του είδους που αποκαλεί «εισαγόμενα», ότι δηλαδή επρόκειτο για ανθρώπους που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της Δευτέρας (32), ημέρας που, για πρώτη φορά αφότου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Κίνα, δεν υπέκυψε κανένας από τους ασθενείς.

Τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 χθες, φθάνοντας τα 1.042. Εξ αυτών, 328 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ 714 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 23 σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα θάνατος μεταξύ αυτής της υποομάδας ασθενών.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ- ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα