Κορονοϊός Μάουρο Φεράρι: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

08:33 8/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Κορονοϊός Μάουρο Φεράρι : Εξαιρετικά απογοητευμένος δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, καθώς όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε ένα ευρείας κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα στη μάχη με τον Covid-19. Ο ίδιος ανέφερε σε επιστολή του: «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στον Covid 19».

Η παραίτησή

του αποκαλύπτει την ένταση που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊο. Ο Φεράρι απέστειλε επιστολή στους FT εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής τους: «Έφτασα στο Συμβούλιο Έρευνας ως ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ αλλά η κρίση του κορονοϊού έχει αλλάξει τελείως την οπτική μου παρά το γεγονός ότι εξακολουθώ να στηρίζω με ενθουσιασμό το ιδεώδες της διεθνούς συνεργασίας» γράφει ο καθηγητής νανομηχανικής.

Σημειώνει πως η ένταση με την Κομισιόν ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου «όταν έγινε εμφανές ότι η πανδημία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια τραγωδία πιθανότατα τεραστίων διαστάσεων». Εκείνη την περίοδο πρότεινε ένα ειδικό πρόγραμμα «ώστε οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου να έχουν την ευκαιρία να παλέψουν κατά της πανδημίας με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία».

Ωστόσο, το επιστημονικό συμβούλιο του οργάνου στο οποίο ήταν επικεφαλής ο Φεράρι, απέρριψε ομόφωνα την ιδέα του με το αιτιολογικό ότι έχει την εξουσιοδότηση να χρηματοδοτεί έρευνα από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίστροφα. Όπως αποκαλύπτει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν συνεργάστηκε απευθείας με την πρόεδρο της Κομισιόν σε ένα νέο σχέδιο «και αυτό το γεγονός προκάλεσε μια εσωτερική πολιτική καταιγίδα»

«Η πρότασή μου μεταφέρθηκε σε διάφορα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου πιστεύω ότι διαλύθηκε με την άφιξή της» γράφει χαρακτηριστικά. Ο πρώην πλέον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας εκφράζει τέλος τη λύπη του «για την πλήρη απουσία συντονισμού πολιτικών υγείας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων».

The post Κορονοϊός Μάουρο Φεράρι: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας appeared first on Flash.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα