Ορεστιάδα: Η «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Ανάπτυξη» στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας

11:16 30/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Ανάπτυξη» είναι το θέμα του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στα αμφιθέατρα των σχολών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θα περιλαμβάνει συνολικά 13 θεματικές ενότητες με 17 εισηγήσεις και περισσότερους από 70 συγγραφείς αυτών. Στόχος του Συνεδρίου, είναι η καταγραφή της ιστορίας της νεότερης πόλης της Ελλάδας, μίας ιστορίας που ξεκινά ξανά από την αρχή, το 1923, έτος

της ίδρυσης της και περιλαμβάνει όλους του τομείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξή της. Το συνέδριο διοργανώνει η Σχολή Επιστημών Δασολογίας και Γεωπονίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Ν. Ορεστιάδα και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής, Ευάγγελος Μανωλάς.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν και πραγματοποιήθηκε το 1ο πανελλήνιο συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας με σκοπό, να γνωρίσουν οι κάτοικοί , οι επισκέπτες της αλλά και όσοι ενδιαφέρονται , όλους τομείς και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν και στήριξαν την οικονομική της ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της πόλης αλλά και ολόκληρης της περιοχής που καταλαμβάνει σήμερα ο Καλλικρατικός δήμος Ορεστιάδας, χωρίς να παραλείπει να καταγράφει στοιχεία και από τον τόπο καταγωγής της, την Αδριανούπολη και το Κάραγατς που βρίσκονται μόλις 28 χιλιόμετρα μακριά, στην Τουρκία. Μεταξύ των συνολικά δεκατριών ενοτήτων που περιλαμβάνει το Συνέδριο είναι , Προσωπικότητες με καταγωγή από την περιοχή, με εισηγήσεις για τον διακεκριμένο γιατρό και λόγιο, Στέφανο Καράθεοδωρη, τον παγκοσμίου φήμης μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον συγγραφέα Γεώργιο Βιζυηνό, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, κτίρια της πλατείας στο διάβα του 20ου αιώνα και το ρόλο που διαδραμάτισαν στην καθημερινότητα και τις συνήθειες των κατοίκων. Η εξέλιξη της Ορεστιάδας του Ορεστή στην Αδριανούπολη του Αδριανού, η επίδραση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας στη συγκρότηση και διατήρηση της ψυχολογικής μας ταυτότητας, Εκκλησίες και κοινωνικό έργο, Η εβραϊκή κοινότητα της πόλης, εκπαίδευση , μουσεία, αρχαιολόγικά ευρήματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι εισηγήσεις προέρχονται κυρίως από την προσωπική έρευνα των εισηγητών και έγιναν μέσα από φωτογραφίες, μαρτυρίες, παλαιούς εμπορικούς οδηγούς και κάποια στοιχεία από τη βιβλιογραφία.

Στη διάρκεια του συνεδρίου , το κοινό θα μπορεί να τις εμπλουτίσει με επιπλέον στοιχεία που πιθανά να γνωρίζει, ώστε να συμπεριληφθούν στα πρακτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τη λήξη των εργασιών, ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης όλων των εισηγήσεων , με όσα νέα στοιχεία έχουν προκύψει και έχουν προστεθεί, στη συνέχεια αποστέλλονται σε εξειδικευμένους αξιολογητές και διορθωμένα επιστρέφουν στην οργανωτική επιτροπή, για να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κ. Μανωλάς «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο το οποίο ελπίζουμε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο μέλλον, για την επιτυχία αυτού που του θεσμού» ενώ παράλληλα κάλεσε τον κόσμο της περιοχής να συμμετάσχει στην διαδικασία.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα