Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 30-09-2017

09:00 30/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία
Η «Λευκή Νύχτα» σκόρπισε χαμόγελα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το διήμερο «Agora Festival». Χθες, κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας», πλήθος κόσμου κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Τα δρώμενα που είχαν προγραμματίσει οι διοργανωτές προσέλκυσαν τους πολίτες, όπως και οι δελεαστικές προσφορές πολλών καταστημάτων. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, οι πρόεδροι,

κ. Κ. Κωνσταντινίδου και Α.Βαφειάδης αντίστοιχα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του κόσμου σημειώνοντας την πρόθεσή τους παρόμοιες προσπάθειες να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΟΕΒΕΣ Ροδόπης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χασκόβου κ YANCHO YANEV. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το AGORA FESTIVAL και συζήτησε με τον κ. Βαφειάδη τρόπους συνεργασίας, ώστε η σιδηροδρομική Σύνδεση Ελλαδος Βουλγαρίας να γίνει μέσω Κομοτηνής Χασκόβου.

Περιφέρεια
Κλιμάκιο μηχανικών και μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Σαμοθράκη
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια θα διαθέσει ποσό 150 χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αποκατάστασης στις υποδομές της Σαμοθράκης.
Για τον σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή να μεταβούν άμεσα στο νησί 24 μηχανήματα έργου για διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να πραγματοποιήσουν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Επιπλέον, δόθηκε εντολή σε ομάδα επτά μηχανικών της Περιφέρειας, υπό τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της ΠΑΜΘ κ. Αναστάσιο Παράσχου, να μεταβούν στη Σαμοθράκη για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την εκτέλεση έργων σε σημεία του οδικού δικτύου που έχουν καταστραφεί.

Οι ανοιχτές πληγές της Σαμοθράκης
Οι καταστροφές από τη νεροποντή στη Σαμοθράκη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν επαγγελματίες του νησιού μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής . Η αποψίλωση του νησιού από την βλάστηση λόγω της ελεύθερης βοσκής και η ανυπαρξία έργων διευθετήσεως των υδάτινων ροών στις απότομες πλαγιές του Σάος, είχαν καταστροφικές συνέπειες για το νησί, κυρίως για τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας. Απαιτείται, όπως τόνισαν, άμεση σύνταξη υδρογεωλογικής και δασοπονικής μελέτης , έργα ελέγχου και εκτροπής των χειμάρρων που καταλήγουν στη Χώρα , μικρά φράγματα και σταθεροποίηση των εδαφών που κρίνονται επικίνδυνα για κατολισθήσεις και αποκολλήσεις βράχων.

Αρχαιολογία
Επιχείρηση μεταφοράς κεραμικού κλιβάνου
Επιχείρηση μεταφοράς ενός εντυπωσιακού αρχαιολογικού ευρήματος πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία στην Κομοτηνή. Είχε έρθει στο φως το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια εργασιών του TAP δυο χιλιόμετρα νότια από το χωριό Αρσάκειο του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών. Εκεί είχε εντοπιστεί ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, στο οποίο υπήρξαν αρκετές ταφές. Χθες μεταφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής ένας κεραμικός κλίβανος. Τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής κι αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ψήφισμα για τα αδέσποτα
Ψήφισμα της Παράταξης «Σπάρτακος» υιοθέτησε η ολομέλεια της ΠΕΔ ΑΜΘ αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων στην ΑΜ-Θ απευθύνουμε έκκληση στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη να λάβει υπόψη του την εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των αδέσποτων σκύλων, πριν νομοθετήσει για το ζήτημα.» καλούν τον υπουργό να «ακούσει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να απαλλάξει την καθημερινότητα του πολίτη από μία αχρείαστη τυραννία: Κανένα αδέσποτο ελεύθερο, προσαρμογή της νομοθεσίας μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα!»

Εμβολιασμοί κατά της λύσσας
Στις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν στη Μακεδονία και τη Θράκη οι από αέρος εμβολιασμοί κατά της λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πτήσεις αεροπλάνων θα ξεκινήσουν από την αερολέσχη της Ξάνθης και σε διάστημα έξι έως οκτώ ημερών θα καλυφθούν όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Απευθυνόμενη στους πολίτες, η Περιφέρεια συνιστά να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια ενώ σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει. Αν χρειαστεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα υγείας.

Παιδεία
Πανελλήνιο συνέδριο

Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης», το οποίο θα γίνει στην Κομοτηνή 6-8 Οκτώβρη 2017 διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σχολικός Αθλητισμός
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έγινε πλέον θεσμός και διεξάγεται για 4η συνεχόμενη χρονιά τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας θα διεξαχθούν οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες που θα αναδείξουν το κεντρικό σύνθημα της φετινής ημέρας «Αθλούμαι- ΧαράΖω το Μέλλον».

Πολιτισμός
Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης
Για 7η συνεχόμενη χρονιά «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης» ανακαλύπτουν παίζοντας το παρελθόν της περιοχής μας! Οι βιωματικές αυτές δράσεις για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υλοποιούνται από το 2011 ως εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Σχεδιάστηκαν από τη Νατάσα Μιχαηλίδου (αρχαιολόγο-μουσειολόγο-ξεναγό, ΜΑ, με άδεια ξεναγήσεων από το Υπουργείο Τουρισμού) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού και το Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη». Στους «μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης» έχουν ήδη συμμετάσχει πάνω από 3.500 μαθητές.

Θεατρική παράσταση
Την παραγωγή του θεατρικού έργου « Peace Talk» οργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής από σήμερα έως τις 6 Οκτωβρίου, στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Γιορτή Βιβλίου
Το Eμπορικό Kέντρο kosmopolis διοργανώνει τη Γιορτή Βιβλίου με τη συμμετοχή 100 εκδοτών, σε ένα Bazaar Βιβλίου με χιλιάδες τίτλους όλων των κατηγοριών για όλες τις ηλικίες. Το bazaar θα διαρκέσει ως και τις 7/10, ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 10 το πρωί έως 9 το βράδυ, Σάββατα 10 πρωί έως 8 βράδυ – Κυριακές κλειστά.

Βιβλιοπαρουσίαση στον Ίασμο

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτηρης Μπαρμπαρουσης

Το βιβλίο της Ιωάννας Παρασχάκη «ΡΟΔΙΝΗ ΖΩΗ» θα παρουσιαστεί σήμερα στις έξι το απόγευμα στο καινούργιο δημοτικό σχολείο του Ιάσμου. Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα θετικά των ανθρώπων της υπαίθρου και όσα χάνουμε με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Θα μιλήσουν η φιλόλογος Ελένη Μέρμηγκα, η συγγραφέας του βιβλίου, Ιωάννα Παρασχάκη και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αναστασία Δοσεμετζή.

Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά προβλέπει για σήμερα η Ε.Μ.Υ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δυτικά από Ανατολικές Διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα Ανατολικά από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Keywords
Τυχαία Θέματα