Ομόφωνη έγκριση του ΠΕΣΔΑ χθες στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ

08:25 19/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες το απόγευμα απ’ τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα και με τις επιταγές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης που εδώ και λίγους μήνες είναι νόμος του κράτους.

Ο μελετητής, γνωστοποίησε στην χθεσινή συνεδρίαση της Τρίπολης, τις βελτιωμένες προσθήκες στο προτεινόμενο σχέδιο και παρά τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα (ειδικά απ’ το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και απ’ αυτόν της Μεγαλόπολης), αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα, με λεκτική διαδικασία και χωρίς

να χρειαστεί να «στηθεί» κάλπη.

Σύμφωνα με το «ψηφισμένο πρότζεκτ», ο ΦΟΔΣΑ διαλέγει την λεγόμενη «αποκεντρωμένη διαχείριση» και την «δημοτική αυτονομία και πρωτοβουλία» και όχι την «ολοκληρωμένη» που προτείνει η μελέτη του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου.
Πιο συγκεκριμένα: α) Θα υπάρξει η «Μεταβατική Περίοδος». Εδώ θα δημιουργηθούν μονάδες εγκατάστασης-επεξεργασίας σύμμεικτων, ώστε να υπάρξει μείωση ποσότητας και δεματοποίηση και β) θα προχωρήσει η «Μόνιμη Εγκατάσταση«, όπου θα διατηρηθούν τυχόν τοπικές μονάδες που ήδη υπάρχουν, ενώ θα μπορούν οι Δήμοι να ασχοληθούν και με την «μηχανική διαλογή», την κομποστοποίηση για τα βιοαπόβλητα, ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει σε «κεντρική διαχείριση» για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η έγκριση του ΠΕΣΔΑ δεν σημαίνει ότι έληξε το πρόβλημα. Απεναντίας, η εργασία που πρέπει να γίνει είναι επίπονη και με αρκετά στάδια. Τα ζητήματα της χωροθέτησης δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, το ίδιο και τα θέματα των χρηματοδοτήσεων, των αποκαταστάσεων των χωματερών και των λοιπών εγκρίσεων (π.χ.
Keywords
Τυχαία Θέματα