Δημοψήφισμα στην Κολομβία για έγκριση ειρηνευτικής συμφωνίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας ενέκρινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και επαναστατών FARC.

«Έχει ανάψει το πράσινο φως, για εμάς, το λαό της Κολομβίας, να εγκρίνουμε την ειρηνευτική συμφωνία με τη ψήφο μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ανώτατο δικαστήριο

είχε προχωρήσει σε οχτάωρες διαβουλεύσεις προτού δώσει την έγκρισή του για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο είχε ήδη λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Η Κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) βρίσκονται στην τελική φάση συνομιλιών διάρκειας τεσσάρων χρόνων και η ελπίδα είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια ειρηνευτική συμφωνία που θα θέσει ένα τέλος στη διένεξη μισού αιώνα.

Τον προηγούμενο μήνα οι επαναστάτες υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και αφοπλισμού με την κυβέρνηση με στόχο τη μετεξέλιξή τους σε πολιτικό κόμμα.

Η Κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι μια πλήρης ειρηνευτική συμφωνία είναι θέμα εβδομάδων να επιτευχθεί.

Ο αναλυτής του κέντρου προβληματισμού και παρακολούθησης ειρηνευτικών διαλόγων στο εθνικό πανεπιστήμιο Αλέχο Βάργκας ανέφερε ότι οι κυβερνητικοί υποστηρικτές της ειρηνευτικής διαδικασίας αποτελούν την πλειοψηφία. Σε ένα δημοψήφισμα, εκτίμηση θα υπάρξει αποτέλεσμα υπέρ του «Ναι» έως και 70%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα