Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Παρά Θιν΄ Αλός 2017

18:01 1/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τρεις εκδηλώσεις, μια μουσικοθεατρική παράσταση και δύο μουσικές συναυλίες στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου, ολοκληρώνεται το φετινό πρόγραμμα του Παρά Θιν΄ Αλός 2017.
Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, θα ανέβει η παράσταση του Λέοντα Α. Νάρ «Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Η παράσταση αναφέρεται στη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας η οποία τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωστά, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα»,

«Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). To έργο, που θυμίζει πώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Το μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης, εμπλουτισμένο με οπτικό υλικό έκανε το κοινό να συγκινηθεί και να σιγοτραγουδήσει, στην πρεμιέρα τη παράστασης η οποία δόθηκε με επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. H Σοφία Καλεμκερίδου και ο Γιάννης Χαρίσης θα ταξιδέψουν το κοινό στην ιστορία ενός έρωτα, ο οποίος μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά τη δικαίωση.

Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στη σκηνή του Παρά Θιν Αλός, ανεβαίνει μια ξεχωριστή παράσταση με την ανατρεπτική μουσική ομάδα «ΧΑΪΝΗΔΕΣ» .
Η μουσική αυτή ομάδα αποτελεί ένα ανοιχτό σύνολο, που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη έως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια, οι Χαΐνηδες τολμούν και δημιουργούν νέες μουσικές και λόγους, που παρουσιάζουν μεστά τον πληθωρικό πόθο της ζωής, την αίσθηση του ωραίου ή του χαμένου. Ο έρωτας και ο θάνατος, οι υπέρτατες δυνάμεις, αποτυπώνονται σε μέτρο και ορίζουν «…όλα όσα είδες και έχεις ποθήσει και όσα ποτέ δε δεις».

Στο πρώτο άκουσμα, ο λόγος γίνεται εικόνα και επιβάλλεται επαναστατικά σε «θεατές» τεχνοκράτες. Τα τραγούδια των Χαΐνηδων αναβλύζουν τόλμη, είναι θαρραλέα, σε μία εποχή που η αλήθεια είναι στο περιθώριο. Μέσα στους στίχους ο ακροατής θα βρει την αλήθεια του και ίσως αυτή η αλήθεια να δίνει διάρκεια στο συγκρότημα, που συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια παρουσίαςκαι ξεκίνησε από το Ηράκλειο Κρήτης.

Η μουσική ομάδα αποτελείται από τον Δημήτρη Αποστολάκη στη λύρα και το τραγούδι, τον Δημήτρη Ζαχαριουδάκη στην ακουστική κιθάρα και το τραγούδι, τον Παναγιώτη
Κανέλλο στα τύμπανα, τη Σπυριδούλα Μπάκα στο τραγούδι, τον Δημήτρη Μπρέντα στη γκάιντα, το κλαρίνο, το καβάλι και τη φλογέρα, τον Μιχαήλ Νικόπουλο στο λαούτο, το μαντολίνο, το μπουζούκι και στο τραγούδι και τον Ιωάννη Νόνη στο μπάσο.
Η αυλαία των εκδηλώσεων του Παρα Θιν Αλός κλείνει φέτος με ένα δυναμικό συνδυασμό και υπό το φως της Πανσελήνου, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο παλατάκι με “Συμφωνικό Rock”.

Η αυλαία των εκδηλώσεων του Παρα Θιν Αλός κλείνει φέτος με ένα δυναμικό συνδυασμό και υπό το φως της Πανσελήνου, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στις 9μμ στο παλατάκι με “ΣυμφωνικόRock”.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Γάκης και το πενταμελές κλασσικό μελωδικό rock σχήμα TROUBLEMAKERS, αναμένεται να δώσουν ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσμα , στο οποίο συνδυάζει με ιδιαίτερη επιτυχία τη rock μουσική (Led Zeppelin, Scorpions, Deep Purple, RainBow, Aerosmith κλπ.) με κλασικά ακούσματα.
Η Συμφωνική Ορχήστρα που ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική ορχήστρα» και καλλιτεχνικό δ/ντή τον Κοσμά Γαλιλαία, αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, με δικές της παραγωγές, με συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες σε φεστιβάλ, σε διεθνείς διαγωνισμούς μαέστρων, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σήμερα υπεύθυνος είναι ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους και σπουδαίους σολίστες και μαέστρους.

Ο Γιώργος Γάκης, έχοντας μια μακροχρόνια και αμετάβλητη πορεία στα rock μουσικά δρώμενα της χώρας, καθώς και σημαντικές συνεργασίες, δημιούργησε με τη Julie Massino τους Troublemakers το 1993. Η συνεργασία του με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσμα, στο οποίο συνδυάσανε με ιδιαίτερη επιτυχία την rock μουσική με κλασικά κομμάτια.
Στην ενορχήστρωση και στα πλήκτρα είναι ο Παναγιώτης Βούλγαρης, στα ντραμς ο Σωτήρης Γάκης, στην Κιθάρα ο Κώστας Κωσταδήμος, στο Μπάσο ο Αλέξανδρος Κασκάνης και στα φωνητικά ο Γιώργος Γάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα