Ολλανδία: Ρούτε, ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών (video)

08:19 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε πέτυχε μια μεγάλη νίκη επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2017, προσφέροντας μια τεράστια ανακούφιση σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική

συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

Στις κάλπες προσήλθε το 55% των ψηφοφόρων, η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 30 χρόνων, σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ρούτε: Μετά το Brexit και τον Τραμπ, η Ολλανδία είπε «όχι» στον λαϊκισμό (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα