Οι υπηρεσίες του έργου ODYSSEA καλύπτουν τώρα και την περιοχή της Λέσβου

13:47 20/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι καινοτόμες υπηρεσίες που αναπτύσσονται από το καλοκαίρι του 2017 στο πλαίσιο του έργου ODYSSEA ( ) – με Συντονιστή Εταίρο το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επεκτείνουν με σταθερό ρυθμό την γεωγραφική κάλυψη τους και παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα και την προσβασιμότητα των παρεχόμενων στοιχείων.

Έχοντας ήδη συμπεριλάβει τις περιοχές της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου τον προηγούμενο μήνα,

το έργο ODYSSEA από τα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε να παρέχει στοιχεία και για την περιοχή της Λέσβου.

Βασικός στόχος του έργου ODYSSEA, που αποτελεί και μία από τις κυριότερες πρωτοβουλίες υποστήριξης της Επιχειρησιακής Ωκεανογραφίας στη Μεσόγειο, είναι η μετατροπή των δεδομένων σε χρήσιμη πληροφορία τόσο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνία των πολιτών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας.

Αξιοποιώντας το τεράστιο και διαρκώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων που παράγουν καθημερινά τα πλέον προηγμένα ευρωπαϊκά και διεθνή συστήματα παρακολούθησης της Γης, (COPERNICUS, NOAA κ.α.), η Ομάδα έργου του ΔΠΘ με επικεφαλής τον Καθ. Γεώργιο Συλαίο, θα παρέχει σε καθημερινή βάση στην τοπική κοινωνία της Λέσβου μετρήσεις και προγνώσεις εξετάζοντας:

μετρήσεις θερμοκρασίας νερού στην επιφάνεια της θάλασσαςπρόβλεψη για την εξέλιξη της θερμοκρασίας νερού κατά την επόμενη εβδομάδαπρόβλεψη για την εξέλιξη της αλατότητας και πυκνότητας του νερού κατά την επόμενη εβδομάδαμετρήσεις και προβλέψεις της θερμοκρασίας αέρα (μέση, ελάχιστη και μέγιστη ημερήσια τιμή)ημερήσια πρόγνωση κυματισμού (ύψος κύματος και διεύθυνση διάδοσης)ημερήσια πρόγνωση θαλάσσιων επιφανειακών ρευμάτωνδορυφορικές μετρήσεις και μαθηματικές προγνώσεις συγκέντρωσης χλωροφύλλης

Η υπηρεσία ODYSSEA-Greece στοχεύει στην εύκολη κατανοητή των αποτελεσμάτων από τους χρήστες, είτε με την χρήση απλών διαγραμμάτων και εύληπτων περιγραφικών κειμένων για τις σημειακές μετρήσεις, είτε με την χρήση χρωματικών χαρτών αποτυπώνοντας την χωρική πληροφορία της ευρύτερης περιοχής. Τόσο οι μετρήσεις όσο και οι προγνώσεις ανανεώνονται καθημερινά.

Έως σήμερα καλύπτουμε σημειακά πέντε θαλάσσιες περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος (Κόλπος Κεραμωτής, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, Χαλάστρα Θεσ/νίκης, Όρμος Καρβάλης – Εμπορικός Λιμένας Φίλιππος Β’, Θαλάσσια περιοχή Λήμνου – Αη Στράτη) και πέντε ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές (Θρακικό Πέλαγος, Θερμαϊκός Κόλπος, Ανατολικές ακτές Εύβοιας, Σαρωνικός κόλπος και Στρυμονικός κόλπος).

Αυτή τη βδομάδα στο σύστημά μας εντάχθηκε και η θαλάσσια περιοχή της Λέσβου παρέχοντας ημερήσιες προβλέψεις του ύψους της διεύθυνσης του κύματος, των επιφανειακών ρευμάτων και της επιφανειακής χλωροφύλλης.

Επίσης δίνεται σημειακή πληροφορία στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στο λιμάνι του Σιγρίου με μορφή διαγράμματος για παραμέτρους όπως η μέση αλατότητα και η μέση πυκνότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, η μεταβολή της θερμοκρασίας νερού με το βάθος σε μία τυπική στήλη νερού, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς και η μέση θερμοκρασία του αέρα.

«Το Έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020 της ΕΕ μέσω της Σύμβασης επιχορήγησης υπ. αρ. 727277»

Η πληροφορία που τώρα παρέχεται με την χρήση των Κοινωνικών Δικτύων (Facebook & Twitter), αργότερα θα ενσωματωθεί σε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα η οποία και θα εξυπηρετεί όλη την Μεσόγειο, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην διάδοση και εδραίωση της βιώσιμης Γαλάζιας Ανάπτυξης. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στους χρήστες.

Το Έργο ODYSSEA

Το έργο ODYSSEA, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται από 28 εταίρους από 14 χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες της Μεσογείου. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, φορείς χάραξης πολιτικής, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Το έργο ODYSSEA, συντονίζεται από το ΔΠΘ θα έχει διάρκεια 54 μήνες, έως τις 30 Νοεμβρίου 2021, με προϋπολογισμό 8,4 εκ. ευρώ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα