Οι «παλιοί» βοηθούν τους «νέους» να απεξαρτηθούν

20:14 3/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην καρδιά του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για την απεξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ βρίσκεται η αλληλοβοήθεια. Οι «παλιοί» που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία, έχουν απεξαρτηθεί και η ζωή τους έχει αλλάξει παρακινούν, εμψυχώνουν και βοηθούν τους «νέους» που αναζητούν διέξοδο να το επιτύχουν.

« Έχουν μπροστά τους την απόδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Εμείς δεν γίνεται να τους πείσουμε απλά μιλώντας τους. Όμως οι άνθρωποι που τα κατάφεραν είναι απτή απόδειξη.» μας λέει ο ψυχολόγος και συντονιστής του προγράμματος Σωτήρης Λαϊνάς.

«Η διακοπή της χρήσης

είναι μόνο η αφετηρία για την απεξάρτηση. Από εκεί και πέρα φροντίζουμε πρώτα πρακτικά ζητήματα, όπως να αποκατασταθεί η υγεία των εξαρτημένων. Το επόμενο βήμα είναι να τους βοηθήσουμε να επιλύσουν ζητήματα με το νόμο, εφόσον έχουν και φυσικά να τους στηρίξουμε με τη βοήθεια συγγενών, συντρόφων και φιλών τους. Η ουσία είναι δουν από μόνοι τους έπειτα τι τους οδήγησε στη χρήση και να αλλάξουν με δική τους θέληση το σύστημα αξιών της ζωής τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα