Οι Γιατροί του Κόσμου για τα ζητήματα ασφαλείας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου

20:14 3/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Όπως επισημαίνουν: «Τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ήρθαν να προστεθούν στα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας που σημειώνονται στο κέντρο μετά από την μετατροπή του σε κλειστό κέντρο κράτησης».

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν κατ’ επανάληψη

επιστήσει την προσοχή για τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας τόσο μέσω επιστολών προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, όσο και μέσω σχετικών συστάσεων προς την διοίκηση του συγκεκριμένου κέντρου.

Ειδικότερα, η Οργάνωση έχει επισημάνει τα προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του πληθυσμού του κέντρου, και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, την ανάγκη κατάρτισης πλάνου έκτακτης ανάγκης – σχεδίου εκκένωσης του Κέντρου και τέλος, την ασφάλεια του Προσωπικού των Οργανώσεων που προσφέρουν υπηρεσίες προς τον προσφυγικό πληθυσμό στη Μόρια.

Επιπλέον, οι Γιατροί του Κόσμου «εκφράζουν τον φόβο ότι οι εξάρσεις βίας θα συνεχιστούν καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού πληθυσμού παραμένει εγκλωβισμένο στο νησί και η υπηρεσία ασύλου δίνει προτεραιότητα στην διεκπεραίωση των αιτημάτων των Σύρων προσφύγων. Τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να αυξηθούν και λόγω του επερχόμενου ραμαζανίου το οποίο ξεκινά στις 6 Ιουνίου.

Οι αλλεπάλληλες εξάρσεις βίας του τελευταίου διαστήματος καταδεικνύουν ότι οι επιβαλλόμενες πολιτικές κράτησης όχι μόνο αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οδηγούν τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό σε απομόνωση, απελπισία και βίαιη συμπεριφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα