«Όχι» στον ελλιμενισμό του Αquarius από τη Γαλλία

11:16 25/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εγγύτερες ευρωπαικές χώρες αποδίδει η Γαλλία την ευθύνη του ελλινιμενισμού του πλοίου Aquarius που μεταφέρει μετανάστες απο τις Λυβικές ακτές στην Ευρώπη.

Η Γαλλία δεν προτίθεται προς το παρόν να δεχθεί το πλοίο Aquarius να δέσει και να αποβιβάσει δεκάδες μετανάστες στο λιμάνι της Μασσαλίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Μπρινό Λε Μερ το ξεκαθάρισε όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε

στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM News TV αν το Παρίσι προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν ναυλώσει το πλοίο να επιτρέψει την αποβίβαση των 58 μεταναστών που μεταφέρει στο λιμάνι αυτό στη νότια Γαλλία.

Τα πλοία υποτίθεται ότι παίρνουν άδεια να δέσουν στο κοντινότερο λιμάνι βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, πρόσθεσε ο Λε Μερ, σημειώνοντας ότι η Μασσαλία δεν είναι το κοντινότερο.

Την ίδια ώρα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα καταλήξει «εντός της ημέρας» σε μια λύση για το πλοίο Aquarius.

Το πιο κοντινό λιμάνι στις λιβυκές ακτές «όλοι το γνωρίζουν, είναι στην Ιταλία ή στη Μάλτα», επανέλαβε η Λουαζό. «Δεν θα αλλάξουμε τη γεωγραφία», επέμεινε.

Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γαλλία δεν έχει δεχθεί ποτέ την αποβίβαση μεταναστών από πλοία διάσωσης, επιχειρηματολογώντας ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ναυαγοί πρέπει να αποβιβάζονται στο πιο κοντινό «ασφαλές λιμάνι». Δεν θα αλλάξουμε τη γεωγραφία», επέμεινε η Λουαζό που εξέφρασε και τη λύπη της επειδή ορισμένες ευρωπαικές χώρες έχουν θέσει εαυτόν εκτός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα