Ο ξένος Τύπος για το μήνυμα του Α. Τσίπρα για την έξοδο της Ελλάδας απ’τα μνημόνια

18:13 21/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του ξένου Τύπου στο μήνυμα που απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Ιθάκη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

ΗΠΑ

Σε μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε σήμερα στην Ιθάκη – το θρυλικό νησί του Οδυσσέα, που πέρασε δέκα χρόνια προσπαθώντας να επιστρέψει στην οικογένειά του μετά την πολιορκία της Τροίας, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης. «Μιλώντας

σε ντόπιους αξιωματούχους στο νησί, πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τσίπρας συνέκρινε τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας με τις περιπέτειες του Οδυσσέα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

M. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Η Ελλάδα χθες εξήλθε του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της», γράφουν οι Times του Λονδίνου. «Η λιτότητα δεν είναι ένας επιθυμητός στόχος, αλλά συχνά αποτελεί μια απαραίτητη πορεία. Η αποτυχία της Ελλάδας για πολλά χρόνια να ζήσει με τα μέσα που είχε πυροδότησε μια κρίση χρέους το 2009-2010 που διαδόθηκε σε άλλα μέλη της ευρωζώνης. Παρά το σύντομο φλερτάρισμα με τη χίμαιρα του σοσιαλιστικών οικονομικών πολιτικών, η Ελλάδα έχει ευθυγραμμίσει αποφασιστικά τις δαπάνες της με το εισόδημά της. Δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική πολιτική. Είτε ακολουθούν είτε όχι τους περιορισμούς του ευρώ, η ελευθερία των εθνικών κυβερνήσεων πάντα θα περιορίζεται από τους νόμους της αριθμητικής», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Η Ελλάδα εγκαταλείπει επισήμως την προστασία της Ευρωζώνης, στέκεται πλέον και πάλι στα πόδια της και πρέπει να χρηματοδοτηθεί μόνη της», γράφει η γερμανική Die Welt, τονίζοντας ότι διεθνείς επενδυτές έχουν συμφωνήσει θετικά και οι ανησυχίες τους να δανείσουν χρήματα στη χώρα είναι συγκριτικά χαμηλές.

ΓΑΛΛΙΑ

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, εκφώνησε σήμερα ομιλία από την Ιθάκη, σύμβολο του μακροχρόνιου ταξιδιού του Οδυσσέα, για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα διεθνή σχέδια διάσωσης» μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και αναγκάστηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να υπογράψει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, επέλεξε αυτόν τον τρόπο για τον εορτασμό του τέλους των μνημονίων.

Η Ελλάδα «ανακτά το δικαίωμα να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της», είπε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, σε διάγγελμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Ιθάκη, σύμβολο του πολύχρονου ταξιδιού του Οδυσσέα, γράφει η Le Figaro. Επιθυμώντας να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα μνημόνια και από την αυστηρή κηδεμονία των πιστωτών εδώ και οκτώ χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην Ιθάκη, τόπο αφετηρίας και επιστροφής του Οδυσσέα σύμφωνα με τον Όμηρο, για να αναγγείλει ότι «ξημερώνει μια νέα ημέρα» για τη χώρα, «μια μέρα ιστορική, αυτή του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης». «Η σύγχρονη Οδύσσεια που πέρασε η χώρα μας από το 2010 έλαβε τέλος», είπε ο πρωθυπουργός, μπροστά στις κάμερες, φορώντας λευκό πουκάμισο, πάνω από το λιμάνι αυτού του συμβολικού νησιού, σε ένα διάγγελμα που διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά. Χρησιμοποιώντας γνωστούς στίχους από το ποίημα του Ομήρου, ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε το κουράγιο και την «ικανότητα των Ελλήνων, που όπως ο Οδυσσέας, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τις Συμπληγάδες» της ύφεσης.

Mε τίτλο «Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα τη μοίρα της στα χέρια της», η Le Monde σημειώνει την επιλογή του νησιού της Ιθάκης από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκφώνηση του δεκάλεπτου αυτού διαγγέλματος και στον συμβολισμό της ως σημείο αναχώρησης και επιστροφής του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, ο οποίος επέστρεψε στην Ιθάκη έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι δέκα χρόνων.

ΡΩΣΙΑ

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής Οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω».

Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείου ΤASS, στην ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Τσίπρας: η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για την χώρα η Ελλάδα «δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα