Ο Βασίλης Σκουντής στη «Ραδιοτηλεόραση» για την Επίσημη Αγαπημένη μας…

10:06 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο γνωστός αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το χρυσό Ευρωμπάσκετ του ’87, υπογράφει το νέο βιβλίο του «Είμαστε πια πρωταθλητές». Στη συνέντευξή του στη «Ραδιοτηλεόραση», ο Βασίλης Σκουντής θυμάται στιγμές του ΄87, μιλάει για τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης και κάνει… εύλογους παραλληλισμούς και συγκρίσεις με τις επόμενες εθνικές ομάδες.

Συνέντευξη στην Τζένη Χαραλαμπίδου

Τριάντα χρόνια πριν ο ελληνικός αθλητισμός

καμάρωνε για το μεγαλύτερο επίτευγμά του, καθώς η Εθνική ομάδα του μπάσκετ (του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα και των άλλων παιδιών…) κατακτούσε το Πρωτάθλημα Ευρώπης και οι Έλληνες ξεχύνονταν στους δρόμους να πανηγυρίσουν σε ξέφρενους ρυθμούς. Εις ανάμνησιν αυτού του έπους, λοιπόν, ο Βασίλης Σκουντής, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί όσο κανενός άλλου με ιδιαίτερες περιγραφές αγώνων μπάσκετ, συλλέγει φωτογραφικό υλικό και ανασύρει μνήμες από εκείνον τον θρίαμβο σε ένα λεύκωμα-βιβλίο το οποίο, ενώ το σκεφτόταν επί 30 χρόνια, το έγραψε τελικά το 2017 μέσα σε μια εβδομάδα.

Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε το βιβλίο της επίσημης αγαπημένης και τι θα βρούμε μέσα σε αυτό;
Tριάντα χρόνια! Τόσο καιρό χρειάστηκα για να στρωθώ και να το γράψω. Αστειεύομαι, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι όντως πρόκειται για πλάκα. Το είχα σκεφτεί από τότε, αλλά η υλοποίηση της ιδέας λειτούργησε με μεγάλη… χρονοκαθυστέρηση. Στην πραγματικότητα το ολοκλήρωσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, γιατί όλα τα γεγονότα, τα περιστατικά, οι παρασκηνιακές εικόνες και κυρίως τα συναισθήματα έχουν εντυπωθεί τόσο έντονα στο μυαλό μου, που τα ανακαλώ πατώντας ένα κουμπάκι.

Στην ομάδα του 1987 το μεγάλο πειραχτήρι ήταν ο Νίκος Φιλίππου. Κατά τη γνώμη (και τη γνώση σας), στις επόμενες εθνικές ομάδες, ποιος πήρε τον ρόλο του;
Ο επόμενος Φιλίππου ήταν ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ήταν και αυτός μεγάλο πειραχτήρι και είχε το χιούμορ στο αίμα του.

Το 1987 όλοι θεωρούσαν ότι ο Φάνης Χριστοδούλου, ο γνωστός και παντοτινός

«Μπέμπης», ήταν ίσως ο πιο νέος ταλαντούχος παίκτης. Στη σημερινή εθνική ομάδα, ποιος είναι ο… αντικαταστάτης του;
Ο Φάνης, που τυγχάνει κιόλας να είναι η αδυναμία μου, αδίκησε τον εαυτό του. Θα μπορούσε να εκτοξευθεί πολύ πιο ψηλά, απ’ όσο ψηλά εντέλει στάθηκε. Διέθετε αστείρευτο ταλέντο και πλουραλισμό, ήταν αλτρουιστής, έκανε όλη τη βρόμικη δουλειά στην άμυνα και άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το status της ομάδας, αλλά και το πρίσμα με το οποίο η πιάτσα αντιμετώπιζε μέχρι τότε το μπάσκετ. Από τη νεότερη γενιά, αυτό το στερεότυπο, αλλά προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, το διέθετε ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Αργύρης Καμπούρης και Λιβέρης Ανδρίτσος είναι πολύ καλοί φίλοι έως και σήμερα. Ήταν το… καλύτερο ζευγάρι και ποιο ήταν το… ζευγάρι που τους διαδέχτηκε;
Πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν δίδυμα τα οποία κολλάνε μεταξύ τους. Αυτό ισχύει διαχρονικά και το ξαναζήσαμε με την αδελφική σχέση του Βασίλη Σπανούλη με τον Νίκο Ζήση.

Μετά τον θρίαμβο επί της Γαλλίας στο τελευταίο ματς των ομίλων και την πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική ομάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση, τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρώτο της μετάλλιο! Τότε ρωτήσατε τον Νίκο Γκάλη και πήρατε μια διαχρονική απάντηση:
Σκουντής: Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας σου από τότε που παίζεις στην Εθνική ομάδα;
Γκάλης: Είναι, μέχρι το επόμενο παιχνίδι…
Αυτό το βιβλίο είναι η δική σας πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας σας -μέχρι το επόμενο; Πότε θα είναι αυτό και για ποια Εθνική Ομάδα;
Αυτή η ατάκα του Γκάλη (μετά τον αγώνα με την Ιταλία και την πρόκριση στην τετράδα) υπήρξε αυθόρμητη και έγινε παροιμιώδης. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκα όταν την άκουσα, εκείνη τη στιγμή, κρατώντας το μικρόφωνο της ΕΡΤ που ασυναίσθητα έσφιξα τη γροθιά μου. Έγινε σλόγκαν και εδώ και 30 χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον, κάθε φορά που κάποιος (και όχι μόνο στα σπορ) θέλει να βάλει τον πήχη ψηλά. Δεν ξέρω πότε θα με αξιώσει ο Θεός να ξαναγράψω ένα βιβλίο, αλλά νομίζω ότι το έπος του ’87 είναι μοναδικό και ασύγκριτο σε όλα τα επίπεδα.

Λείπει κάτι από το βιβλίο σας που είτε θα θέλατε να έχετε συμπεριλάβει είτε δεν το βρήκατε, ώστε να το συμπεριλάβετε;
Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια, αλλά κατάφερα να συγκρατηθώ! Οι ιστορίες που εκτυλίχθηκαν τότε είναι αμέτρητες και σίγουρα υπάρχουν κι άλλες άγνωστες και ανέκδοτες. Μετά από τριάντα χρόνια όμως θεώρησα σκόπιμο να γράψω ένα αφήγημα, να χρησιμοποιήσω ως όχημα τα βιώματα και τις αναμνήσεις μου και να αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν περισσότερο απ’ όσο οι λέξεις.

Το βιβλίο του Βασίλη Σκουντή «Είμαστε πια πρωταθλητές» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την 1η Ιουνίου 2017, από τις Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.

σ.σ.: Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Βασίλη Σκουντή, «Είμαστε πια πρωταθλητές».

Keywords
Τυχαία Θέματα