Ο Τραμπ θωρακίζει τη Νότια Κορέα – Ο Πούτιν ζητά «διάλογο άνευ όρων»

10:32 2/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έδωσε την καταρχήν έγκρισή του για αγορά από τη Νότια Κορέα αμερικανικού πολεμικού εξοπλισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπό την απειλή της Βόρειας Κορέας». Ενάντια στα στρατιωτικά σενάρια που κυριαρχούν στον απόηχο της εκτόξευσης βορειοκορεατικού πυραύλου ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει για διπλωματική διέξοδο «μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων

των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», τονίζοντας ότι αυτήν την ευκαιρία προσφέρει η Σύνοδος των BRICS, που διοργανώνεται από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.

Δεδομένη θεωρείται ωστόσο, μετά την «έκτακτη τηλεφωνική συνδιάλεξη» του αμερικανού προέδρου με τον νοτιοκορεάτη ομόλογο του η ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Νότιας Κορέας που έλαβε το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για αναθεώρηση συμφωνίας του 1979 η οποία όριζε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύσσει θα έχουν βεληνεκές που δεν θα υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ η γόμωσή τους δεν θα ξεπερνά τα 500 κιλά.

Σχεδόν ταυτόχρονα, εκδόθηκε ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, για συμφωνία με την Ουάσιγκτον ώστε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι, όπως επιδίωκε η Σεούλ.

Ανήσυχος για σύγκρουση ο Πούτιν-Σε αυτοσυγκράτηση καλεί ΗΠΑ και Β. Κορέα (video)

Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ»: την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να βρει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις», επέμεινε και ο ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σύμφωνα με τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ «σε μερικούς μήνες ενδέχεται να έχει την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε την Κίνα, τη σημαντικότερη εμπορική σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εφαρμοστούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα