Στο… κυνήγι ενός φοιτητικού σπιτιού

09:02 2/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μεγάλη χαρά των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ συνοδεύεται, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, από το άγχος της εύρεσης φοιτητικού σπιτιού, ειδικά για εκείνους που πέρασαν σε σχολή μακριά από την πόλη κατοικίας τους. Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος και το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύουν τους νέους φοιτητές για όσα πρέπει να γνωρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση οι φοιτητές ή οι γονείς

τους πρέπει να αποτείνονται σε νόμιμα κτηματομεσιτικά γραφεία που ασχολούνται με μισθώσεις φοιτητικών σπιτιών. Τα γραφεία αυτά είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.

Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές:

Να βλέπουν αρκετά σπίτια έτσι ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τιμές και την ποιότητα κατασκευής τους.Να ελέγχουν προσεχτικά το σπίτι που πρόκειται να μισθώσουν, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως για παράδειγμα να κοιτούν για τεχνικά προβλήματα που αφορούν στη θέρμανση, στα ηλεκτρολογικά, στα υδραυλικά κ.λπ.Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν προφορικές συμφωνίες.Να ρωτούν για το ποσό που θα πληρώνουν για κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις καλό θα είναι να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος πριν καταλήξουν στην ενοικίαση του μαζί με τον μεσίτη τους.

Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους, να αναζητούν δηλαδή κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις σχολές τους, αρκεί βέβαια αυτές οι κατοικίες να έχουν τακτική συγκοινωνία.

Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους γονείς ή φοιτητές όταν αναζητούν φοιτητική στέγη να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διαφορές δήθεν εταιρίες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών ή ψευτομεσίτες, οι οποίοι ζητούν από αυτούς 100-300 ευρώ για να τους υποδείξουν σπίτια εξαπατώντας τους και θησαυρίζουν σε βάρος τους χωρίς ποτέ να τους βρουν κάποια κατοικία.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για 3 χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Οι φοιτητές ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον δικηγόρο τους.

Προσοχή: Οι υποψήφιοι ενοικιαστές οφείλουν καλό είναι να μην ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα