«Ο ρόλος των γονιδίων του εγκεφάλου στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής και στην παχυσαρκία»

16:47 29/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο των Νευροεπιστημών αναφορικά με τη ρύθμιση του βάρους παρουσιάζει στο κοινό ο δρ Marcelo Rubinstein (Μαρσέλο Ρουμπινστάιν), στη διάλεξή του με θέμα «Ο ρόλος γονιδίων του εγκεφάλου στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής και στην παχυσαρκία», η οποία πραγματοποείται την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Ο Μαρσέλο Ρουμπινστάιν είναι διευθυντής-ερευνητής του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών-CONICET της Αργεντινής και

αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Τμήμα Θετικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Προλογίζει ο Σπύρος Ευθυμιόπουλος, καθηγητής Νευροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, ο οποίος συντονίζει επίσης τη συζήτηση από κοινού με τη Σύλβα Χαραλάμπους, ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Η εκδήλωση (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αργεντινής στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 5.30 μ.μ.).

«Ο ρόλος γονιδίων του εγκεφάλου στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής και στην παχυσαρκία»

Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κλιμακούμενης παγκόσμιας επιδημίας υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα βρέφη και στους εφήβους αλλά και σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Αν και η παχυσαρκία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, οι παχυσαρκογενείς αλλαγές στη σύγχρονη ανθρώπινη διατροφή δεν επηρεάζουν όλα τα άτομα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το γεγονός δηλώνει τη σημασία της γενετικής προδιάθεσης για αυξημένη πρόσληψη τροφής και παχυσαρκία. Σε αυτή τη διάλεξη παρουσιάζονται γενετικά και λειτουργικά δεδομένα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς ο εγκέφαλος ενορχηστρώνει την πρόσληψη τροφής και, ειδικότερα, τον ρόλο μιας ομάδας νευρώνων οι οποίοι απελευθερώνουν νευροπεπτίδια που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και ονομάζονται μελανοκορτίνες.

Δρ Marcelo Rubinstein

Με επιστημονικά αντικείμενα την Εξελικτική Βιολογία, τη Γενετική και την Ενδοκρινολογία, ο Μαρσέλο Ρουμπινστάιν εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (CONICET) του Ινστιτούτου Ερευνών Γενετικής Μηχανικής και Μοριακής Βιολογίας της Αργεντινής, ενώ από το 1998 συνεργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής με το Τμήμα Φυσιολογίας, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών της Αργεντινής καθώς και με το Ινστιτούτο Vollum του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις στην πατρίδα του αλλά και σε άλλες χώρες. Έχει ακόμη λάβει το μετάλλιο Ranwell Caputto από την Εταιρεία Ερευνών για τις Νευροεπιστήμες της Αργεντινής (2013), ενώ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των διακεκριμένων ερευνητών, ιατρικών και ερευνητικών ινστιτούτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίου κύρους έχουν δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες του, στις οποίες εξετάζονται θέματα που άπτονται της Γενετικής, της Νευροψυχοφαρμακολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Εξελικτικής Μοριακής Βιολογίας, των Νευροεπιστημών, της Μοριακής Ψυχιατρικής, της Φαρμακολογίας, της Νευροενδοκρινολογίας κ.ά.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Τηλ.: 210 72.82.333

www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα