Ζάκυνθος: Πρόταση Α. Μαρίνου για ίδρυση σχολής εκπαίδευσης κατώτερων πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού

16:24 29/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση για την ίδρυση Σχολής Εκπαίδευσης για τα κατώτερα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού κατέθεσε στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλυκών και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Αναστάσιος Μαρίνος, με σκοπό, όπως υποστηρίζει σε σχετικό δελτίο τύπου, «να βοηθηθεί η νεολαία της Ζακύνθου και γενικότερα της πατρίδας μας, που θέλει να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα».
Συγκεκριμένα η πρόταση του κ.

Μαρίνου έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η εποχή μας μαστίζεται από δύο σοβαρά και ανυπέρβλητα έως τώρα ζητήματα: Α) Την οικονομική κρίση και Β) Την ανεργία, κυρίως των νέων συνανθρώπων μας.
Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη δημιουργίας Σχολής Εκπαίδευσης Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού, ούτως ώστε η μεγάλη εμπορική ναυτιλία να αρχίσει να στελεχώνει τα πλοία της και πάλι με Έλληνες ναυτικούς.
Ειρήσθω εν παρόδω, τη δεκαετία του ’70 οι Έλληνες ναυτικοί ήταν πάνω από 200.000 και συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, όσο όμως και στην πρόοδο της χώρας.
Ωστόσο, για αρκετές δεκαετίες και για διάφορους λόγους, χάθηκε αυτή η συνέχεια και ο ελληνικός εμπορικός στόλος έμεινε, δυστυχώς, χωρίς ελληνικά κατώτερα πληρώματα.
Σήμερα, στα δύσκολα χρόνια που περνάμε, πολλά νέα παιδιά βγάζουν ναυτικό φυλλάδιο, άλλα δυστυχώς μπορούν να ναυτολογηθούν μόνο τζόβενα ή και καθαριστές, πράγμα που είναι αδύνατον στα ποντοπόρα, ενώ ελάχιστα άτομα ναυτολογούνται στα ακτοπλοϊκά.
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανακοίνωσε ότι η ελληνική ποντοπόρα ναυτιλία μπορεί να δώσει βραχυπρόθεσμα 50.000 θέσεις εργασίας σε ελληνικά πληρώματα.
Πραγματικά, είναι άξιος συγχαρητηρίων. Απομένει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, δηλαδή σε εσάς κ. Υπουργέ, να δρομολογήσετε και να συντονίσετε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να συσταθεί άμεσα Σχολή Εκπαίδευσης κατώτερων πληρωμάτων και έτσι να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος εισόδου Ελλήνων στα πλοία, γεγονός που εφόσον συμβεί θα αποτελέσει και για εσάς τον ίδιο μεγάλη τιμή, αφού το όνομά σας θα γραφτεί με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του Υπουργείου Ναυτιλίας και θα σας ευγνωμονούν χιλιάδες νέοι.
Σημειωτέον, πως το όφελος για την Ελλάδα και την οικονομία μας θα είναι τεράστιο.
Η Σχολή, κύριε Υπουργέ, πρέπει:
Να είναι 3μηνης διάρκειας .
Να εκδίδεται παράλληλα ναυτικό φυλλάδιο σε όσους δεν έχουν.
Να εκδίδεται παράλληλα και πιστοποιητικό σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.
Να εκδίδεται παράλληλα και κάρτα υγείας.
Να εκδίδεται ό,τι άλλο απαραίτητο πιστοποιητικό απαιτείται, προκειμένου οι ναυτικοί να μπορούν να κάνουν βάρδια σε γέφυρα ή μηχανοστάσιο.
Για την εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και το λίμπερτι που είναι στον Πειραιά.
Μερικά ημερήσια ταξίδια με τα ακτοπλοϊκά ημερόπλοια.
Επισκέψεις σε φορτηγά πλοία περιοχών Πειραιά και Ελευσίνας.
Η εκπαίδευση να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ναυτική τέχνη, διαβίωση στη θάλασσα, κανονισμό εργασίας φορτηγών πλοίων, βασικές γνώσεις συντήρησης πλοίου, οδηγίες αποφυγής ατυχημάτων, οδηγίες αντιμετώπισης ακραίων κλιματολογικών καταστάσεων, οδηγίες για κινδύνους λιμανιών, κλπ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή τους και την δρομολόγηση της ΑΜΕΣΗΣ ένταξής τους στα πλοία.
Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, θα έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για τη νεολαία και τους ναυτικούς μας, είμαι βέβαιος ότι το αίτημα που σας καταθέτω θα τύχει της ανταπόκρισής σας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα