Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – «Η Μήδεια, προ των πυλών! (video)

10:23 12/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή την επερχόμενη ισχυρή κακοκαιρία, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι γενικά αβέβαιη και δύσκολη αφού παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, που επηρεάζουν την ένταση και έκταση, αλλά και τη διάρκεια των εν λόγω φαινομένων. Ένας επιπλέον παράγοντας όσον αφορά στην κακοκαιρία που περιμένουμε, ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα, είναι η αβέβαιη κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού και κατά συνέπεια, το πως αυτό θα συνδυαστεί τελικά με τις πολικές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα αυτά τα διαφορετικά

μετεωρολογικά προγνωστικά σενάρια της τροχιάς του, να δίνουν και αποκλίσεις χωρικές, χρονικές ή και ποσοτικές, σχετικά με τις ακριβείς περιοχές οι οποίες θα δεχτούν τα εντονότερα φαινόμενα.
Παρόλα αυτά, όσο πλησιάζει η ώρα, σταθεροποιείται ολοένα και περισσότερο η εικόνα.

Άνοιξη σήμερα, βαρύς χιονιάς από αύριο με χιόνια στα πεδινά και μέσα στην Αθήνα…!

Έτσι, λοιπόν, κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:
1) Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.
2) Η μεγάλη πτώση θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 (έως και 20) βαθμών και ο ισχυρός παγετός.
3) Οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες, ειδικά στο Αιγαίο.
4) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά, τα φαινόμενα που περιμένουμε, είναι τα εξής:

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Από αύριο μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και σταδιακά σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Έντονες, σε Δυτική -Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Κ. Στερεά και Ήπειρο.
Την Κυριακή, πυκνές σε Α. Μακεδονία, Θράκη, Β. Αιγαίο, Σποράδες, ορεινά – ημιορεινά της Α. Στερεάς, Εύβοιας, Πελοποννήσου, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης και σε περιοχές της Α. Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.
Από τη Δευτέρα θα εξασθενήσουν στα δυτικά και βόρεια και θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Αττική.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ
Από την Κυριακή στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως της κεντρικής χώρας. Σε Μακεδονία – Θράκη, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ
Έως 8 αύριο και την Κυριακή έως 9 μποφόρ. Από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη στο Αιγαίο, τοπικά έως 10 μποφόρ (σε επίπεδα θύελλας).

ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Σε Ιόνιο και δυτικά από αύριο το απόγευμα, μέχρι ξημερώματα Κυριακής. Στη Ν. Πελοπόννησο, Κυριακή πρωί. Στο Αιγαίο από Κυριακή πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Από αύριο το απόγευμα θα χιονίζει στα γύρω ορεινά και μέχρι το βράδυ της Κυριακής έως τα βόρεια προάστια, ενώ τη Δευτέρα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα διασχίζει το Κεντρικό και Ν. Αιγαίο και η πολική αέρια μάζα θα το συναντά εκεί και αυτό το πολύ ψυχρό σύστημα θα αλληλεπιδρά με τα πολύ θερμότερα νερά στην επιφάνεια της θάλασσας και θα ανατροφοδοτείται συνεχώς από μεγάλα ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα να αποκτά μεγάλη ενέργεια, φαινόμενο γνωστό «Aegean Lake Effect». Έτσι λοιπόν, οι χιονοπτώσεις θα αφορούν κυρίως τμήματα του Αιγαίου και περιοχές που βρέχονται από αυτό, όπως τα ανατολικά ηπειρωτικά, με αποτέλεσμα να περιμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Αντίστοιχα αναμένεται να επηρεάσει και περιοχές όπως Εύβοια, Σποράδες, Βοιωτία, Ανατολική και Ν. Θεσσαλία, Α. Πελοπόννησο και γενικότερα, περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο, από το ύψος της Χαλκιδικής και νοτιότερα, με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και την Κρήτη σε χαμηλά υψόμετρα.

Ο χιονιάς αυτός ειδικά όσον αφορά αυτές τις περιοχές, φαίνεται να προσομοιάζει σε έναν ανάλογο του 2008, ενώ είναι πιθανό να αποδειχτεί και ο μεγαλύτερος του φετινού χειμώνα, αφού στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι, συνήθως περνάει κάποιο διάστημα μεταξύ τόσο έντονων κακοκαιριών και εμείς θεωρητικά βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του χειμώνα.
Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείεται και για τη συνέχεια…! Το μόνο σίγουρο είναι ότι, το πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι αναμφίβολα «εντυπωσιακό», θέλει όμως και ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στη σωστή τήρηση των προβλεπόμενων, σε τέτοιες περιπτώσεις, μέτρων και οδηγιών ασφαλείας.

ΣΗΜΕΡΑ
Βελτιωμένος καιρός και μόνο σε Θράκη, Α. Αιγαίο και Δωδεκάνησα λίγα κατάλοιπα βροχών, με γρήγορη όμως βελτίωση. Βοριάδες τοπικά 7 μποφόρ και θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βόρεια (έως και 8-10 βαθμούς, σε σχέση με τις χθεσινές).

ΑΤΤΙΚΗ
Αρκετή ηλιοφάνεια και από το απόγευμα σταδιακή συννεφιά, βοριάδες 4-5 και θερμοκρασία έως 16 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ήλιος επίσης και από το βράδυ συννεφιά, βοριάδες 6-7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι και θερμοκρασία έως 8 βαθμούς.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα