Ο Δήμος Ζακύνθου για τη «Μπλε Φάλαινα»

13:06 13/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια δραματικά επίκαιρη-και με πρακτική σημασία-ενημέρωση, για το νέο διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»), προχωρά το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας-Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ζακύνθου.

Από τον Δήμο Ζακύνθου αναφέρονται τα εξής:

«Επειδή, στους εφήβους, κατά κύριο λόγο, τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το νέο διαδικτυακό φαινόμενο ‘’Blue Whale Challenge’’ (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε

Φάλαινα») που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες και να στοιχήσει ακόμη και στην απώλεια ζωής των χρηστών, υπάρχει κινητοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών μετά από παρέμβαση και του Αρείου Πάγου για ενημέρωση των γονέων, αλλά φυσικά και των ίδιων των ανηλίκων και εν γένει των νέων, σε όλη η Χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση αυτού του επικίνδυνου παιχνιδιού αυτοκτονία, με σκοπό την έγκυρη πρόληψη περιστατικών.

Η ‘’μπλε φάλαινα’’ που παρουσιάζεται ως ένα παιχνίδι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των εφήβων με κύκλο διάρκειάς του περίπου 50 μέρες, οδηγεί το χρήστη σε μια σειρά άκρως επικίνδυνων δοκιμασιών για την υγεία του και τη σωματική του ακεραιότητα.
Ήδη σε πολλές χώρες υπάρχουν πολλά θύματα, νέα παιδιά που έπαιξαν και έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα μας, έχει ήδη καταγραφεί το πρώτο θύμα αυτού του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συστήνει στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές, να ενδιαφέρονται και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να διατηρούμε χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα καθώς η περιέργεια των παιδιών μπορεί να επιφέρει πρόσθετα προβλήματα».

Τέλος, ο Δήμος Ζακύνθου, επισημαίνει ότι:

«Όποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος νέος ή πολίτης, αντιληφθεί ότι φίλοι του ή γνωστοί του είναι χρήστες ή σχεδιάζουν να συμμετέχουν στο άκρως αυτό επικίνδυνο παιχνίδι και γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους: Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
Μέσω twitter: @ CyberAlertGRΟ».

Keywords
Τυχαία Θέματα