Ο αντιβασιλικός αγώνας στη Λέσβο 43 χρόνια πριν

09:12 6/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας ξεκινούν μια αναφορά στον αντιβασιλικό αγώνα του Δεκεμβρίου 1974. Η 8η Δεκεμβρίου δεν είναι μόνο επέτειος της μάχης στον Κλαπάδο του 1912, αλλά και του Δημοψηφίσματος του 1974 κατά το οποίο ο Ελληνικός Λαός με 69,18 % κατήργησε τη γάγγραινα της Βασιλείας. Στη Λέσβο σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό (μετά την Κρήτη) κατά της Βασιλικής Δυναστείας με 77,74 % !!!

Την αντιβασιλική εκστρατεία ανέλαβε εκατονταμελής

«Παλλεσβιακή Επιτροπή Αντιβασιλικού Αγώνα» με επικεφαλείς τους: Κώστα Βασάλο (στέλεχος του ΚΚΕ), Λευτέρη Κιοσκλή (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), Τάκη Αμπατζή βουλευτή της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ—ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Νίκο Γανίτη, πρώην βουλευτή της ΕΔΑ, Ορέστη Κανέλλη ζωγράφο, Άγγελο Συρόπουλο δικηγόρο, Πάνο Αναγνώστου δικηγόρο , που οργάνωναν ομιλίες σε όλη τη Λέσβο. Η Ηγεσία και οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν πήραν θέση κατά ή υπέρ της Βασιλείας αφού οι ψηφοφόροι τους ήταν διχασμένοι.

Στον αντιβασιλικό αγώνα συμμετείχε ενεργά και η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ, που τα μέλη της διένημαν στη πόλη και τα χωριά σχετική προκήρυξη [ που παραθέτουμε ]. Βέβαια από την λαϊκή κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να λείπει η Βλουτίνα Γιαπρακάδινα [ Στρατής Αναστασέλλης ] με την σάτιρα του «ΔΩΤΙ ΤΟΥ» που δημοσιεύθηκε στον Δημοκράτη στις 5-12-1974 [ το παραθέτουμε ].

Στο Προεδρείο της Πανελλαδικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία συμμετείχαν οι Αντώνης Σαμαράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Μάριος Πλωρίτης, συμβάλλοντας να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις ίντριγκες και τη προκλητική χλιδή των Γλίξμπουργκ, πάντα είς βάρος του Ελληνικού Λαού. Έγιναν δημόσια περιουσία τα 7 παλάτια των «γαλαζοαίματων» που βέβαια συντηρούσαν από τα δημόσια ταμεία, αλλά εισέπραξαν μετά 29 χρόνια 4,7 δισεκατομμύρια για αποζημίωση «απόλυσης» που τους αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό «Δικαστήριο» !!! Ακόμα με νυχτερινό «ριφιφί» απέσπασαν το 1991, εννέα υπερμεγέθη κοντέινερ με αμύθητης αξίας δημευμένα αντικείμενα από το Τατόι, δήθεν σαν «οικοσκευή», σε συμπαιγνία με την τότε κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα