Ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θύμης» τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη

10:41 3/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 20 Ιανουαρίου 2017. Ο καταξιωμένος πλέον διεθνώς Διαγωνισμός Πιάνου φέρει το όνομα του σπουδαίου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Θυμή (1924-2009), ο οποίος τον οραματίστηκε αρχικά και τον δημιούργησε, βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή του σε ένα κορυφαίο, παγκόσμια, καλλιτεχνικό γεγονός που προσελκύει σπουδαίους πιανίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Διεξάγεται κάθε δεύτερη χρονιά από το Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αποτελεί κορυφαίο μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που γίνεται πόλος έλξης των φίλων του πιάνου.Στο φετινό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 40 πιανίστες από όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Κίνα, Γεωργία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Ισραήλ, Αρμενία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ταϊβάν, κα.). Πρόκεται για έλληνες και αλλοδαπούς πιανίστες, οι οποίοι γεννήθηκαν από τις 12 Ιανουαρίου 1984 και μετά, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα εξής βραβεία:
1ο βραβείο: 5.000 ευρώ
2ο βραβείο: 3.500 ευρώ
3ο βραβείο: 2.000 ευρώ
Χρηματικός έπαινος καλύτερου Έλληνα διαγωνιζομένου: 2.000 ευρώ
(Τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 8ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» 2017» είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Κυπριανός Κατσαρής, Νόρα Λουκίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Uwe Matschke, Jura Margulis, Glenn Riddle, Elisso Virsaladze.

Ο Διαγωνισμός εξελίσσεται σε τρεις γύρους. Ο προκριματικός και ο ημιτελικός (12 υποψήφιοι) διεξάγονται στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (πρώην κινηματοθέατρο “Παλλάς”), ενώ ο τελικός (με τα ρεσιτάλ των 3 finalists με την ΚΟΘ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα Κοντσέρτα για πιάνο των φιναλίστ του Tελικού
Στον Tελικό του Διαγωνισμού, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στην Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) θα απολαύσουμε τους 3 που ξεχώρισαν από τις προηγούμενες φάσεις δηλ τους φιναλίστ του Tελικού με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Paul Chiang στη μουσική διεύθυνση.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.α.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα Κ.Ο.Θ. «Σ. Μιχαηλίδης», Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr- τηλ. 2310 236990

Keywords