Αμερικανικά ΜΜΕ: Εκτός Τουρκίας ο μακελάρης – «Αντίποινα» κατά ΙΚ στη Συρία (video)

09:55 3/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βίντεο από κινητό τηλέφωνο και φωτογραφία του «τρομοκράτη», που φέρεται να είναι 25 χρονών και με καταγωγή από την κεντρική Ασία, δόθηκε στη δημοσιότητα και σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για «selfie χωρίς λόγια», που τράβηξε ο ίδιος ο καταζητούμενος, με φόντο τον πλέον πολυσύχναστο δρόμο της πλατείας Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη .

Την ίδια ώρα, αποσύρθηκε προηγούμενη φωτογραφία υπόπτου, που αποδίδεται σε γκάφα των τουρκικών αρχών, καθώς επρόκειτο για επιχειρηματία από το Καζακστάν ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το μακελειό της πρωτοχρονιάς,

που άφησε 39 νεκρούς και 69 τραυματίες στο ακριβότερο νυχτερινό κέντρο του Βοσπόρου.

‘Ακαρπη απέβη η μεγάλη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης. Ανακοινώθηκαν ωστόσο 12 συλλήψεις, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, ο δράστης της επίθεσης να βρίσκεται, πλέον, εκτός Τουρκίας.

«Ένας ηρωϊκός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν χριστιανοί» αναφέρεται σε μήνυμα που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές είναι πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς σημειώνοντας ότι η επίθεση του Σαββάτου παρουσιάζει «σημαντικές διαφορές» από άλλες που έχουν γίνει πρόσφατα στην Τουρκία.

Ο στόχος, υποστήριξε, ήταν να διχαστεί η τουρκική κοινωνία.

Παράλληλα διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία.

Η εφημερίδα Χουριέτ σε νέο δημοσίευμα αναφέρει ότι πριν το Ισλαμικό Κράτος αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει 63 υπόπτους.

Μεταξύ των συλληφθέντων, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τη Χουριέτ, η ακτιβίστρια μέλος του Halkevleri, Εργκίν Σεβίκ, η οποία κατηγορήθηκε για προδοσία από συμπολίτες της, οι οποίοι και ζήτησαν τη σύλληψη της, επειδή μιλούσε σε καφενείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του κοσμικού κράτους και κατά των τζιχαντιστών. Επίμαχη θεωρείται ωστόσο η φράση της ότι «ο λαός πρέπει να αντιδράσει στο νεοφασισμό και τις προεδρικές εξουσίες του Ερντογάν».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Σχετική είδηση:Κων/πολη: Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες-Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα