Η Φινλανδία εισάγει (δοκιμαστικά) βασικό εισόδημα για ανέργους

10:41 3/1/2017 - Πηγή: Protagon

Οι πειραματισμοί πολλών χωρών με την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε πολίτες τους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και ίσως κινδυνεύουν με κάποιας μορφής κοινωνικό αποκλεισμό συνεχίζονται και ανοίγουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η Φινλανδία ετοιμάζεται και αυτή να ακολουθήσει την τάση και να παράσχει σε κάποιους ανέργους ένα βασικό εισόδημα ύψους 560 ευρώ.

Το πείραμα, όπως εξηγεί στο Associated Press ο Ολι Κάνγκας από την δημόσια υπηρεσία KELA που διαχειρίζεται

τα επιδόματα, θα έχει διάρκεια δύο ετών.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του, 2.000 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017 το ποσό για το οποίο δεν θα υπάρχει εκ μέρους του κράτους κάποια προϋπόθεση για το πώς θα το δαπανούν. Με άλλα λόγια, πρόκειται για περίπου έναν στους εκατό ανέργους στη χώρα, που συνολικά υπολογίζονται σε 213.000 ή 8,1% του εργατικού δυναμικού.

Πρόκειται για ένα ποσό που θα αφαιρείται από άλλα επιδόματα που τυχόν λαμβάνουν και το οποίο θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν ακόμα και αν στο μεταξύ βρουν δουλειά.

Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα στην Φινλανδία το μέσο εισόδημα είναι περίπου 3.500 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία.

Στόχος του πειράματος, εξηγεί ο Κάνγκας, είναι να καταργηθεί το πρόβλημα της έλλειψης κινήτρων μεταξύ των ανέργων.

Με δεδομένο το τρέχον -και αρκετά γενναιόδωρο- σύστημα πρόνοιας στη χώρα, ένας άνεργος μπορεί να αρνηθεί μια δουλειά με χαμηλό μισθό ή για μικρό διάστημα αν θεωρεί ότι θα χάσει τα επιδόματα που του παρέχει το κράτος.

«Θα τους οδηγήσει το νέο σύστημα στο να πειραματιστούν με νέες εργασίες; Ή θα τους κάνει, όπως λένε οι επικριτές, περισσότερο οκνηρούς γνωρίζοντας ότι θα έχουν ένα βασικό εισόδημα χωρίς να κάνουν τίποτα;» ρωτά ο ίδιος.

Οπως και αν έχει, αν το σχέδιο είναι επιτυχημένο θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, όπως οι freelancer και οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο.

The post Η Φινλανδία εισάγει (δοκιμαστικά) βασικό εισόδημα για ανέργους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα