Ν.Βούτσης: Πορτοκαλί φως η απόφαση του Eurogroup

21:49 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Καρδίτσα βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προσκεκλημένος των τοπικών φορέων και βουλευτών, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων», στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια «Καραϊσκάκεια». Προηγούμενα ο κ.Βούτσης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου με επίκεντρο τα αποτελέσματα της χθεσινής συμφωνίας του Eurogroup.
Στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι θετική και αυτή η προοπτική θα

συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στην βουλή, σε συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, ώστε να είναι πληρέστερη η ενημέρωση και του ελληνικού λαού, πέραν των κομμάτων, αφού θα μπορέσουν να διασταυρωθούν απόψεις- εκτιμήσεις και κυρίως να διαφανούν οι δυνατότητες από δω και πέρα.
Αναλυτικά ο κ. Βούτσης επεσήμανε:

«Η χθεσινή συμφωνία οπωσδήποτε είναι σημαντική και σίγουρα είναι οριακή με θετικό πρόσημο για τον τελευταίο γύρο, ώστε να φτάσουμε στην εξέλιξη και στο αποτέλεσμα που θέλουμε . Από όλες τις πλευρές σημειώνεται, ανεξαρτήτως διαφορετικών απόψεων ή αντιλήψεων που μπορεί να υπάρχουν είτε για καθυστερήσεις είτε για άλλα ζητήματα, σημειώνεται λοιπόν ότι είναι μια καθοριστική απόφαση για να βγούμε στον τελευταίο διάδρομο, που είναι ανοικτός πια για το κλείσιμο αυτής της πολύ επώδυνης πολυετούς περιόδου, την οποία διένυσε η ελληνική κοινωνία. Ενδεχομένως θα μπορούσαν να ήταν κάποια ζητήματα περισσότερο αποσαφηνισμένα ή απολύτως και αριθμητικά και ποσοτικά προσδιορισμένα. Πλην όμως αυτή η απόφαση έχει έναν χαρακτήρα πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου: ανοίγει όλα τα θέματα, δεν αποκλείει τίποτα απολύτως ως θετική εξέλιξη. Καταθέτει δημόσια μια σημαντική βοήθεια, η οποία μπορεί και πρέπει να υπάρξει, έτσι ώστε η χώρα να βγει έγκαιρα στις αγορές, να κλείσει ο κύκλος των υποχρεώσεων από παραπέρα ενδεχόμενα μνημόνια. Υπάρχει δηλαδή μια σαφήνεια ως προς το κύριο ζήτημα. Ότι όλοι προσβλέπουν ως μια ρεαλιστική διέξοδο το να βγει η χώρα, ότι έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις και ότι θα τεθούν αλληλέγγυοι και με ποσά. Φύγανε από παρατηρητές και από την εξέδρα ως προς το ελληνικό δράμα και πλέον μπήκανε εκ των πραγμάτων και λόγω δικών τους εκτιμήσεων προφανώς και συμφερόντων και μπήκανε στο γήπεδο της επίλυσης του προβλήματος. Αυτό βγαίνει απ΄ όλους τους πόρους αυτής της απόφασης, όπως κι αν την δει κανείς. Είναι τελικά πέραν κάθε αμφισβήτησης, στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας αυτής, θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη μπορεί να βοηθηθεί με πάρα πολλά μέτρα, με αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, με εδικό πρόγραμμα αναπτυξιακό με ευρωπαϊκούς πόρους, με ρήτρα ανάπτυξης σε σχέση με τα μέτρα απομείωσης του χρέους.
Η ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο όλης της απόφασης. Αυτό είναι που λείπει σε μεγάλο βαθμό από την χώρα και έχουμε οδηγηθεί σ αυτό το δράμα. Ταυτόχρονα δίνονται σήματα και προς τις λεγόμενες αγορές και τους ιδιαίτερους κανόνες αυτών. Η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους έχει πλέον μια θετική σύγκλιση μεταξύ όλων όσων διαφωνούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα (ΔΝΤ- Ευρωπαϊκοί Θεσμοί- ιδιαίτερο το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών) και αναζήτηση τρόπων όχι τεχνικά αλλά ποιοτικά. Να εξευρεθεί τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, μια πλήρης συμφωνία η οποία θα καθιστά και την παρουσία του ΔΝΤ ουσιαστική και άρα και στο ζήτημα της βιωσιμότητας μπορούμε να πούμε ότι και η πρώτη ανακοίνωση που βγήκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- θα την χαρακτήριζα πορτοκαλί φως. Σε κάθε περίπτωση υπήρξε μετακίνηση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα.


Έτσι λοιπόν, μπορούνε πλέον να υπάρξουν επενδυτικά σχήματα με θέσεις εργασίας και με προστιθέμενη αξία και όχι αρπαχτές – καθαρά πράγματα- αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα ανατρέπεται και ένα κλίμα απαισιοδοξίας, καταστροφολογίας μετά από τόσα χρόνια υφεσιακών καταστάσεων και δραματικών μνημονιακών δεσμεύσεων πάνω στην κοινωνία. Είναι φανερό όσο πιο γρήγορα, όσο πιο καλά ανταποκριθούν οι πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση πρώτα απ όλα, και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όσο πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βάθος ανταποκριθούμε σε αυτό το νέο κλίμα που παρουσιάζεται για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση στον τόπο μας, για να αξιοποιηθούν πόροι, όπως πχ από το τουριστικό κύμα, είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι ακριβώς διπλάσιο από τότε που μπήκαμε στην κρίση. Από την προσπάθεια που γίνεται από τη χώρα να καταστεί ανταγωνιστική με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (ενεργειακός κόμβος, διακομιστικός επίσης).

Άρα η χώρα έχει, έχει πολλά πλεονεκτήματα και εφόσον αυτή η θηλιά ξεσφίξει και αυτή η συμφωνία συντείνει σε μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να κάνει αναπτυξιακά βήματα προς τα μπρος».

Ακούστε μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα