Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους; Η Μόσχα επιβεβαιώνει κατά 99%

21:03 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ερευνά πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, «εξαερώθηκε μαζί με 30 υπαρχηγούς του και 300 μαχητές», στη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού, στις 28 Μαϊου, στη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι πρόκειται για πληροφορία που «δεν είναι επιβεβαιωμένη 100%». Αν ο θάνατός του επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σημαντική στρατιωτική και πολιτική επιτυχία της Μόσχας, σε μια στιγμή που οι τζιχαντιστές φαίνεται να χάνουν έδαφος στη Ράκα της Συρίας και στη Μοσούλη του Ιράκ.

Russian
Defense Ministry Press Service Photo via AP

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, φαίνεται ότι μετά την επιδρομή της 28ης Μαϊου, το αρχηγείο του Μπαγκντάντι στη Ράκα, «δεν υπάρχει πια». Το ερώτημα είναι εάν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ήταν εκεί.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι «τέλη Μαίου, ο Μπαγκντάντι βρισκόταν μεν σε συριακό έδαφος αλλά σε άλλη πόλη, στην Ντείρ αλ Ζουρ, κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Πριν από 3 χρόνια ο Μπαγκντάντι είχε ανακοινώσει την ανακήρυξη του χαλιφάτου της ISIS από το μεσαιωνικό τέμενος αλ Νούρι της Μοσούλης, ενώ σε ντε φάκτο «πρωτεύουσα» εξελίχθηκε η Ράκα στη Συρία.

Πληροφορίες που ήθελαν νεκρό τον 46χρονο ιρακινό, που εγκατέλειψε την Αλ Κάιντα το 2013, έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Ρένα Δημητρίου
Σχετική είδηση:Νεκρός σε επιδρομή ο αρχηγός της ISIS, λέει το ρωσικό υπ. Άμυνας

Keywords
Τυχαία Θέματα