Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα- Χρειάζεται δουλειά για την τεχνική συμφωνία (video)

19:13 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, έδωσε η σύνοδος του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη

εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Αμφότεροι χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε μια κατ αρχήν πολιτική συμφωνία για ένα συνολικό πακέτο που ωστόσο δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί. Ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα με στόχο να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.

Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα»

Επισημαίνοντας μια γενικότερη αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε ότι το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και τη στήριξη της ανάκαμψης, όπως τονίζει και το ΔΝΤ.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία και θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν επίσης.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως παρόλο που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα θέμα ρευστότητας, είναι σημαντικό να επέλθει γρήγορα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προκειμένου να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που ανακτήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ για το θέμα της παραμονής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος του και ότι θεωρεί πως θα τον επιτύχει.

H Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα ισορροπημένο πακέτο

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις.

Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό και πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό».

Εξάλλου, τόνισε πως παρόλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι΄αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης» ανέφερε.

Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος . Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα