Νίκος Κυπουργός : Η Μουσική Βαβυλωνία της Εγνατίας

13:38 11/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα στις 21.00 το βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ο Σύνθετης Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει ένα μεγάλο μουσικό οδοιπορικό, που αποκαλύπτει σπάνιους θησαυρούς, φέρνοντας επί σκηνής τραγούδια, μουσικές και γλώσσες, που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Μια μουσική Βαβυλωνία που θα ενώσει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη γιορτή τραγούδια Καππαδοκικά, Τούρκικα, Ποντιακά, Πομάκικα, Εβραϊκά, Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόγλωσσα, φωτίζοντας

αφ’ ενός τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αφετέρου την ενωτική δύναμη της κοινής γλώσσας που είναι η Μουσική.
Συνολικά εκατόν είκοσι τραγουδιστές και μουσικοί θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε μια κοινή συναυλία, μεταξύ αυτών οι αδελφοί Παγκοζίδη ο Σύλλογος Καππαδοκίας Κομοτηνής, οι Πόντιοι από το Κίζαρι Ροδόπης ,και το πολυπολιτισμικό μουσικό σχήμα Μπαλκανατόλια από την Κομοτηνή.

Ο Σύνθετης Νίκος Κυπουργός μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ τονίζει ότι, «δεν πρόκειται για μια προσωπική του συναυλία και ότι σε αυτή την μεγάλη συνάντηση δεν συνθέτει μουσική ,αλλά ένα πάζλ ένα μωσαϊκό μια Βαβυλώνια ήχων και εικόνας που φέρνει σε επαφή όλο αυτόν τον κόσμο . Όταν συναντάς ιστορίες λέει, τόσο ποιο σημαντικές από τις δικές σου, οφείλεις να παραμερίσεις για να ακουστούν εκείνες. Δώδεκα πολιτισμικές ομάδες από διαφορετικούς τόπους θα μας αποκαλύψουν τον κρυμμένο θησαυρό των παραδοσιακών τραγουδιών που συναντάμε σε διαφορετικές γλώσσες, στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Καθοριστικός για όλους ο ρόλος της Ιστορίας. Οι ιστορικές συνθήκες που άλλαξαν δραματικά τις ζωές τους, ή τις ζωές των προγόνων τους: Πόλεμοι, καταστροφές, ανταλλαγές πληθυσμών, μετακινήσεις, αλλαγές συνόρων, Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες. Ξεριζωμένοι Καππαδόκες, με ζωντανή όμως τη γλώσσα και τις ιστορίες των παππούδων τους, συναντώνται επί σκηνής με γηγενείς μουσουλμάνους τουρκόφωνους της Κομοτηνής, που δεν γνώρισαν μεν τον ξεριζωμό αλλά είδαν κι έμαθαν τι σημαίνει. Πόντιοι συναντώνται με Πομάκους στην ίδια ιστορία του γεφυριού που δεν κτιζόταν. Αρβανίτες με Εβραίους μοιράζοναται το ίδιο τραγούδι. Από την άλλη, θα συναντηθούν επί σκηνής Βλάχοι αλλά και Αρβανίτες από διαφορετικά μέρη, για να μας αποκαλύψουν την τεράστια ποικιλία μεταξύ τους σε γλωσσικά και μουσικά ιδιώματα, όργανα, ρυθμούς, κλίμακες.. Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής. Να αναδεικνύει τους αναρίθμητους τρόπους έκφρασης των ανθρώπων, αλλά συγχρόνως και να τους ενώνει με έναν μοναδικό τρόπο .Η εμπειρία των μελωδίων που ταξιδεύον από τόπο σε τόπο και η καταγραφή αυτή και οι άνθρωποι που συνάντησα ,έμενα σαν μουσικό αλλά κυρίως σαν άνθρωπος, εμπλούτισε την ψυχή μου, αισθάνομαι πολύ πιο πλούσιος σε αισθήματα και σε γνώση στα βάθη της ψυχής μου».

Για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα, ο Σύνθετης Νίκος Κυπουργός επισήμανε πως έκανε από το 2014 ως το 2017, μία σειρά εκπομπών με τίτλο «Τα μυστικά της Μουσικής» για την ΕΡΤ 2 με διάφορα θέματα γύρω από τη μουσική στην Ελλάδα. Στον τελευταίο κύκλο σημειώνει , ένιωσε την ανάγκη καταγραφής των παραμελημένων ή κρυμμένων μουσικών θησαυρών που συναντά κανείς στη Βόρεια Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε, ένα οδοιπορικό με επιτόπια έρευνα σε πόλεις και χωριά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, βάζοντας ως νοητό άξονα την Εγνατία οδό.


Πολλοί καλοί φίλοι βοήθησαν ν’ ανοίξουν οι πόρτες και οι καρδιές,έτσι αποκαλύφθηκε ένας κόσμος απίστευτα πλούσιος σε ποικιλία και σχεδόν άγνωστος όχι μόνο σε μας τους ‘νότιους’, αλλά ακόμα και σ’ εκείνους που κατοικούν ή γειτονεύουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά περιορίζονται συχνά στη δική του παράδοση ο καθένας , ένας κόσμος που σιγά σιγά χάνεται η κινδυνεύει να χαθεί . Όσο οι τοπικές κοινωνίες ήταν ανεκτικές στο διαφορετικό, μέχρι δηλαδή την εμφάνιση των εθνών-κρατών, γλώσσες και διάλεκτοι συνυπήρχαν αρμονικά επί αιώνες.

Σήμερα, αντί να προστατεύονται και να πλουτίζουν την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας, πολλές γλώσσες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Σχολείο, τηλεόραση, παγκοσμιοποίηση. Κι από κοντά, ο φόβος του ‘διαφορετικού’, που κόστισε τόσα βάσανα κυρίως στους Εβραίους, τους Σλαβόφωνους, τους Πομάκους και τους Μουσουλμάνους συνολικά. Αλλά και οι Πόντιοι, οι Καππαδόκες, οι πρόσφυγες γενικότερα, δεν υπέστησαν λιγότερα. Στα βάσανα και τους κατατρεγμούς είχαν τουλάχιστον το τραγούδι τους, πολύτιμο καταφύγιο για την επιβίωσή τους».

Κλείνοντας την συνομιλία στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ ,ο Σύνθετης Νίκος Κηπουργός τόνισε ότι αυτή η μεγάλη συνεύρεση των παραμελημένων μουσικών θησαυρών της Βόρειας Ελλάδας `Τα μουσικά μυστικά της Εγνατίας` που θα ανέβει σήμερα το βράδυ στη σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ,θα έχει την ευκαιρία να ανέβει το Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη και ίσως στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή ,στα πλαίσια του φεστιβάλ VIA EGNATIA που διοργανώνει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα