Λέσβος: Ένα χρόνο μετά το σεισμό και ο χρόνος έχει σταματήσεις στη Βρίσα

12:26 11/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και ο χρόνος έχει σταματήσει στο χωριό. 80 σπίτια έχουν κατεδαφιστεί από τα 280 χαρακτηρισμένα κόκκινα, τα χρήματα για την οικοσκευή δεν έχουν ακόμα δοθεί στους δικαιούχους ενώ αν και προχωράνε γρήγορα οι διαδικασίες αναγνώρισης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής , τα χρήματα καθυστερούν να εκταμιευθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Από τα 42 εκατομμύρια που έχουν εξασφαλιστεί έχει απορροφηθεί μόλις μισό εκατομμύριο. Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα τονίζει ο συντονιστής για τα θέματα σεισμού, αλλά και οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι

πρέπει να παρακολουθούν τις υποθέσεις τους και αν δεν μπορούν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι , να αναλάβουν τα παιδιά τους.».

Οι κάτοικοι ζητούν «fast track» διαδικασίες από την πολιτεία για το χωριό τους , ενώ και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι πιο δραστήριοι στη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας, προβλήματα θα σημειωθούν και στην αποκομιδή των μπαζών, αφού ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί για το δίμηνο που πέρασε και διεμήνυσε στο δήμο ότι θα σταματήσει τη διαδικασία. Παράπονα εκφράζονται από τους κατοίκους και για τις προτεραιότητες του εργολάβου στο μάζεμα των μπαζών. Από άλλους επανέρχεται το αίτημα να μπορέσουν να χτίσουν και στα Βατερά με το 80% της επιδότησης και όχι με το 40% που ισχύει σήμερα και ευελπιστούν σε μελλοντική αλλαγή του σχετικού νόμου.

Από το ΣτΕ αναμένεται η απόφαση για τον συντελεστή δόμησης προκειμένου ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει πόσα τετραγωνικά μέτρα σπιτιού μπορεί να χτίσει. Μετά τον χαρακτηρισμό του χωριού ώς παραδοσιακό οικισμό, ο συντελεστής δόμησης είναι μικρότερος για τα νεοαναγειρόμενα σπίτια και αν το δικαστήριο αποφασίσει αρνητικά θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί 317 ΠΑΕΕΚ από τα οποία 250 έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες τους ενώ τα υπόλοιπα εκκρεμούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με το ερώτημα του χαρακτηρισμού ως διατηρητέα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα