Νέες προθεσμίες από ΕΕ σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα

19:18 9/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ακύρωση επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θέτουν νέες κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου οι χώρες αυτές να μειώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση υιοθετεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακυρωθεί η επιβολή κυρώσεων, παρόλο που και οι δύο χώρες παραβίασαν πέρυσι το όριο της ΕΕ για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Το

Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Ισπανία θα έχει ακόμα δύο χρόνια, έως το 2018, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Η Πορτογαλία θα έχει έναν χρόνο, έως το 2016, για να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5%.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα πρέπει να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα» έως τις 15 Οκτωβρίου και να υποβάλουν δημοσιονομική έκθεση έως την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με το Συμβούλιο.

Η Ισπανία ίσως δυσκολευθεί να υιοθετήσει νέα μέτρα έως τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από δύο ατελέσφορες εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο.

Μετά το καλοκαίρι, η Κομισιόν θα αποφασίσει εάν θα παγώσει κάποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τις δύο χώρες την επόμενη χρονιά.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/RAINER JENSEN

Keywords
Τυχαία Θέματα