Νέες ανακαλύψεις στον πλανήτη Άρη — Τέσσερις λίμνες κάτω από τους πάγους του
Τέσσερις λίμνες με αλμυρό νερό πιθανολογούνται ότι βρίσκονται θαμμένες κάτω από τους πάγους στο νότιο πόλο, στον πλανήτη Άρη, παρομοίως συμβαίνει και στη Γη, κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των Ιταλών επιστημόνων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εύρεσης ίχνους ζωής στον Άρη, παρόμοιο με τους οργανισμούς που ζουν στις υπόγειες λίμνες του Νότιου Πόλου της Γης.
Οι πρώτες έρευνες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Astronomy» αναδεικνύοντας στοιχεία των τελευταίων 8 χρόνων, τα οποία δείχνουν την πιθανή ύπαρξη τεσσάρων λιμνών. Μεταξύ του 2012-2019, το ραντάρ
Οι ίδιοι επιστήμονες από το 2018 έκαναν λόγο για την ύπαρξη μίας υπόγειας λίμνης, διαμέτρου περίπου 19 χιλιομέτρων σε βάθος, ενάμισι χιλιομέτρου κάτω από το νότιο πόλο του γειτονικού πλανήτη. Οι νέες μετρήσεις παρουσιάζουν την ύπαρξη τεσσάρων διασκορπισμένων αλμυρών λιμνών, έκτασης 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η μεγάλη λίμνη έχει διαστάσεις 20 επί 30 χιλιόμετρα και είναι άγνωστο το βάθος της, καθώς το ραντάρ δεν μπορεί να διαπεράσει το αλμυρό νερό, ενώ οι τρεις άλλες κοντινές λίμνες ότι έχουν διαστάσεις δέκα χιλιόμετρα περίπου.
Οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν τους επιστήμονες που πιστεύουν πως πριν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης Άρης ήταν πολύ πιο ζεστός και υγρός από ό,τι τώρα. Εκτιμάται ότι ένα μέρος από τα αρχαία επιφανειακά ύδατα υπάρχουν ακόμη κρυμμένα και δεν αποκλείουν να βρεθούν ενδείξεις για ακόμη πιο πολλές υπόγειες λίμνες στο μέλλον, ίσως και κάτω από το βόρειο πόλο του πλανήτη.
Στη νέα έρευνα ηγείται η γεωφυσικός και πλανητική επιστήμονας Έλενα Πετινέλι, του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Η Πετινέλι και η ομάδα της υποστηρίζουν πως η μεγάλη περιεκτικότητα άλατος των νερών βοηθά στο να παραμένουν υγρές και να μην παγώνουν, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα μιας υπόγειας γεωθερμικής δραστηριότητας που λιώνει τους πάγους. Επιπλέουν πιστεύουν πως οι λίμνες περιέχουν πανάρχαιο νερό, που κάποτε βρισκόταν στην επιφάνεια αποτελώντας ένα καλό μέρος για να φιλοξενηθεί ζωή, εξαφανισμένη πια ή και τωρινή», ανέφερε η Πετινέλι. Όμως, όπως ανέφερε, για να επιβεβαιώσει κανείς κάτι τέτοιο, πρέπει να κάνει γεώτρηση στον Άρη σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου, κάτι που δεν είναι εφικτό με την υπάρχουσα τεχνολογία.
Άλλοι πάντως πλανητικοί επιστήμονες και γεωφυσικοί, όπως ο Τζακ Χολτ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ο Μάικ Σόρι του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ινδιάνα, εξέφρασαν στο περιοδικό «Nature» τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο και τα νέα στοιχεία πράγματι αφορούν κανονικές αλμυρές λίμνες. Η κινεζική αποστολή Tianwen-1 βρίσκεται καθ’ οδόν για τον Άρη, η οποία αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω του το Φεβρουάριο του 2021, όπου θα στείλει ρομποτικό ρόβερ στην επιφάνεια του, το οποίο θα διαθέτει ραντάρ. Το ρόβερ θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την γεωφυσική επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Πάνω από 350 σήμερα τα νέα κρούσματα - Μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας οι περισσότεροι
- «The Booth»: Η χαμηλή τηλεθέαση και το μεγάλο λάθος του Open
- Υπουργείο Αμυνας Αρμενίας: Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό - Νεκρός ο πιλότος
- Το «ευχαριστώ» Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Ράνια Τζίμα: Δεν είμαστε κληρονόμοι κάποιας δυναστείας, ούτε εγώ ούτε ο Γαβριήλ
- Κρούσματα σήμερα 29/9: Τα μέτρα που δεν πιάνουν τόπο και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Εμβόλιο γρίπης : Οι οδηγίες του Υπ. Υγείας – Ποιοι πρέπει να το κάνουν και πότε
- Ηράκλειο: Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 65χρονος
- Θρήνος στην Κύπρο: Πέθανε γνωστή δημοσιογράφος
- Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μην ρίχνεις... λάδι στη φωτιά, λέει ο Πούτιν στον Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Εμβόλιο γρίπης : Οι οδηγίες του Υπ. Υγείας – Ποιοι πρέπει να το κάνουν και πότε
- Ηράκλειο: Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 65χρονος
- Εξιτήριο για την 17χρονη που ήταν διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, λόγω Κορονοϊού( video)
- «Βόμβες» Καλιτζάκη στην ΕΡΑσπορ για Πογιάτος και Ρόκα (audio)
- Δούκισσα – 30 Σεπτεμβρίου 2010
- Ξεπέρασαν τις 90.000 οι προσωρινές άδειες οδήγησης μέσω της ψηφιακής διαδικασίας
- Χανιά: Ισόβια στον δολοφόνο του Κ. Κατσουλάκη
- Ο Γιάννης Καλλιτζάκης μίλησε στην ΕΡΑσπορ και έριξε «βόμβες» (audio)
- ΠΟΥ: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων (video)
- «On sourit pour la photo»: Η γαλλική ταινία που υμνεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Νέες ανακαλύψεις στον πλανήτη Άρη — Τέσσερις λίμνες κάτω από τους πάγους του
- Ο Homo sapiens έφθασε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης 5.000 χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις
- Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για καταλήψεις σχολείων (video)
- Χανιά: Ισόβια στον δολοφόνο του Κ. Κατσουλάκη
- «Βόμβες» Καλιτζάκη στην ΕΡΑσπορ για Πογιάτος και Ρόκα (audio)
- Νέα κινητοποίηση των καλλιτεχνών την Πέμπτη, στο Σύνταγμα
- Δούκισσα – 30 Σεπτεμβρίου 2010
- Ο Γιάννης Καλιτζάκης μίλησε στην ΕΡΑσπορ και έριξε «βόμβες» (audio)
- Ο Γιάννης Καλλιτζάκης μίλησε στην ΕΡΑσπορ και έριξε «βόμβες» (audio)
- Ο Πούτιν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- From Kennedy-Nixon to Trump-Biden: 60 years of US presidential debates
- Απώλεια βάρους 5-10% σώζει την καρδιά και μακραίνει τη ζωή – Η μέθοδος που το επιτυγχάνει
- Κομισιόν: Παράταση δύο μέτρων για την αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα
- Commerzbank: Η έλλειψη αξιοπιστίας στη νομισματική πολιτική οδηγεί σε νέα χαμηλά την τουρκική λίρα
- ΠΑΟΚ: Εκτός αποστολής ο Μπίσεσβαρ, «μέσα» οι Τσόλακ και Ουαγκέ
- Γερμανία: Ζητά κατάπαυση του πυρός για Ναγκόρνο-Καραμπάχ
- Φορολοταρία Αυγούστου 2020 ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση Σεπτεμβρίου – Δείτε στο taxis
- Πομπέο – Μητσοτάκης Σούδα: Σαφές προβάδισμα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας
- Πένθος στον Άρη: Πέθανε από κορωνοϊό ο έφορος της ομάδας βόλεϊ