Ο Homo sapiens έφθασε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης 5.000 χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις

17:22 29/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα ευρήματα στην Πορτογαλία αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου είχαν φτάσει στο πιο δυτικό σημείο της Ευρώπης περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα από αυτό που νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Η νέα χρονολογία βασίζεται στην ανακάλυψη λίθινων εργαλείων που βρέθηκαν στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο (Lapa do Picareiro) κοντά στην ατλαντική ακτή της Κεντρικής Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και με βάση τη μορφολογία τους, τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι και το μαγείρεμα, και ήταν παρόμοια

με άλλα που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα μέρη της Ευρασίας. Τα συγκεκριμένα εργαλεία χρονολογήθηκαν προ 38.000 έως 41.000 ετών και, εκτιμάται ότι ανήκαν σε προγόνους μας και όχι σε Νεάντερταλ, που ίσως συνυπήρχαν στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Αυτά τα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση των σύγχρονων ανθρώπων και αποκαλύπτουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων στην κινητικότητα των προγόνων μας μέσω της Ευρώπης. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν την άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου πριν από 43.300 έως 40.500 χρόνια. Οι ερευνητές πίστευαν ότι η κατοχή της νότιας και δυτικής Ιβηρίας συνέβη περίπου 6.000 έως 12.000 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), ανέφεραν ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει πως υπήρξε ταχεία διασπορά του Homo sapiens μέσω της Ευρασίας και προς τα δυτικά, μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παραμένει όμως ασαφές το πώς έφτασαν οι πρόγονοί μας στο δυτικό άκρο της Ευρώπης.  Από προηγούμενες μελέτες, γνωρίζουμε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν.

Τέλος, οι περίοδοι κρύου και ξηρασίας μπορεί να είχαν μειώσει τον πληθυσμό των Νεάντερταλ, και ως αποτέλεσμα, οι σύγχρονοι άνθρωποι διασκορπίστηκαν σε μοτίβο «μωσαϊκού» καθώς αντικατέστησαν τους Νεάντερταλ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Inverse

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα