Να ληφθούν μέτρα προστασίας των Τσιγγάνων ζητούν οι “Γέφυρες Τέχνης”

08:51 19/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστολή στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, απέστειλε η ΜΚΟ “Γέφυρες Τέχνης” ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα κατά του κορονοϊού, στους καταυλισμού των Τσιγγάνων που ζουν στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρει: “Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των καταυλισμών Ελλήνων Τσιγγάνων στις περιοχές της Παγανής στη Μυτιλήνη

και του Παπάδου στη Γέρα στο νησί της Λέσβου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, στερούμενοι αποχετευτικών και υγειονομικών εγκαταστάσεων, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσω χημικών αποχωρητηρίων και αποχετευτικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, καθώς δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μόνον των κατοίκων των καταυλισμών των Ελλήνων Τσιγγάνων, αλλά κατ’ επέκταση και η γενικότερη δημόσια υγεία.

Επισημαίνουμε ότι στους καταυλισμούς διαβιούν μικρά παιδιά, μαθητές δημοτικού, παιδιά με αναπηρίες και νεφροπαθείς.

Παρακαλούμε για την ανάθεση της εποπτείας και ενημέρωσης επί του θέματος, καθώς και τη μέριμνα για τη διανομή ανά οικογένεια ανάλογης ποσότητας οινοπνεύματος, αντισηπτικών, αντιικών μασκών, ειδών καθαρισμού και φιαλών πόσιμου νερού. Ζητούμε την άμεση εγκατάσταση στην Παγανή 4 χημικών τουαλετών (3 στα λυόμενα, 1 στις παράγκες), 2 εγκαταστάσεων ηλιακού θερμοσίφωνα και συστήματος ύδρευσης για την παροχή πόσιμου νερού, καθώς και στον Παπάδο 2 χημικές τουαλέτες και τ’ ανάλογα για την παροχή ηλιακού συστήματος και πόσιμου νερού.”

Επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο στάλθηκε στι 15/3/20 στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Πρόεδρο Ε.Ο.Δ.Υ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, το Κέντρο Επιχειρήσεων–Γρ. Εκτίμησης Κινδύνου & Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων Δρα Δημήτρη Ηλιόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη και τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ι. Ποττάκη.

The post Να ληφθούν μέτρα προστασίας των Τσιγγάνων ζητούν οι “Γέφυρες Τέχνης” appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα