Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για καύση RDF από ΑΓΕΤ

21:41 27/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναφορά στον εισαγγελέα για το θέμα της καύσης RDFαπό την ΑΓΕΤ κατέθεσε ο δήμαρχος Βόλου Θάνος Θεοδώρου ενώ αύριο ο επικεφαλής της παράταξης που διοικεί το δήμο, Αχ. Μπέος θα καταθέσει μηνήσεις κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΔΣ. ΑΓΕΤ και κατά παντός υπευθύνου. Αυτό ανέφερε κατά την ενημέρωση του Δ.Σ. ο κ. Θεοδώρου. Επιπλέον υπενθύμισε ότι ο δήμος είναι αναγκασμένος στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού να προχωρήσει στην δημιουργία μονάδας καύσης εναλλακτικών καυσίμων

και ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνονται έλεγχοι από ελεγκτικές αρχές. “Κανένας έλεγχος δεν θα ανακοινώνονταν από Περιφέρεια Θεσσαλίας, αν εμείς δεν φέρναμε το θέμα στη δικαιοσύνη”, επισήμανε.

Ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας” Μ. Πατσιαντάς επισήμανε ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί αναλυτικά στο Δ.Σ. Βόλου. Επισήμανε ότι το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και ότι η άδεια που δόθηκε από τον κ. Μανιάτη, αρμόδιο υπουργό επί κυβέρνησης Σαμαρά , ολοκληρώθηκε με απόφαση Σταθάκη φέτος που επέτρεψε την μεταφορά του εναλλακτικού καύσιμου με πλοία. “Εφόσον δεν ανακαλείται απόφαση τρανή απόδειξη ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική, ενίσχυσης μεγαλοβιομηχάνων που σημαίνουν υπερκέρδη για ΑΓΕΤ και καρκίνος για τους πολίτες. Να επιμείνουμε σε ανάκληση απόφασης Μανιάτη”.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της “Επιλογής Ευθύνης” τόνισε ότι όψιμα η δημοτική αρχή άλλαξε πλεύση και κάνει λόγο για ελεγκτικούς μηχανισμούς και προβαίνει σε μηνύσεις και επιφυλάχθηκε η παράταξή της να λάβει θέση. Επιπλέον τόνισε ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση η παράταξή της είναι αντίθετη στην καύση του RDF, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο Μιχ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου” τόνισε ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων έπρεπε να προχωρήσει εδώ και χρόνια αλλά τόνισε ότι είναι αντίθετος στην καύση RDF γιατί η ΑΓΕΤ βρίσκεται κοντά στον ιστό της πόλης που είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά. “Χαίρομαι που αλλάξατε στάση και από θέση επιφύλαξης, πιάσατε τον ταύρο από τα κέρατα και πηγαίνετε στην δικαιοσύνη”. Και ζήτησε από αρμόδιο τμήμα του δημοτικού συμβουλίου να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για όλα όσα προβλέπει η Μ.Π.Ε. που εγκρίθηκε για την ΑΓΕΤ και αν τηρείται. Τέλος ο Απόστολος Νάνος της ΛαΪκής Συσπείρωσης επισήμανε ότι έγκαιρα το ΚΚΕ έθεσε το πρόβλημα και με σταθερή θέση και κατηγόρησε όσους για το θέμα “έκαναν κωλοτούμπες, αλλάζοντας αρχικές τους θέσεις”, μηδενός εξαιρουμένης της δημοτικής αρχής. Έκανε λόγο για διγλωσσία και υποκρισία κάποιων που “περίσσεψε και στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Επισήμανε ότι το θέμα θα έπρεπε να έλθει ως θέμα ημερήσιας διάταξης και όχι μέσω ενημέρωσης δημάρχου. Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή κρύβει τις προθέσεις της για το θέμα και ότι παίζει το παιχνίδι της Ν.Δ. και ότι στην ουσία δεν έχει διάθεση να συμβάλλει στη λύση του θέματος. «Ο υπουργός μόνο με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος μπορεί να αλλάξει απόφαση ο υπουργός» επισήμανε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αχ. Μπέος που τον ζήτησε επί προσωπικού, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κ.κ. Γαργάλα και Κανελή ενώ οι μειοψηφίας αποχώρησαν κατά την τοποθέτησή του. Επισήμανε ότι πράγματι από το 2014 ξεκίνησε η διαδικασία για διερεύνηση δημιουργίας μονάδας καύσης εναλλακτικών καυσίμων. Επιπλέον ανέφερε ότι η ΑΓΕΤ καίει στο εργοστάσιο ανεπεξέργαστο άλλο υλικό και όχι RDF, που το εισάγει παράνομα. «Για μας το θέμα είναι αν η εταιρεία τηρεί τις προϋποθέσεις. Το τι θα κάψει δεν θα ρωτήσει κανένα. Το θέμα είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους για το αν τηρούνται οι προδιαγραφές όπως μηχανήματα ανάλογα για καύση και ανάλογα φίλτρα. Η άδεια έχει δοθεί, τελείωσε».

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Φωτεινή Κοκκινάκη, διευκρίνισε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν το 2014. Το εργοστάσιο όμως δεν έχει άδεια λειτουργίας για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και στις 27 Μαρτίου άλλαξαν τα όρια. Και τώρα η Αποκεντρωμένη θα πρέπει να ελέγξει αν τηρεί προδιαγραφές για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της καύσης. Όφειλε η Περιφέρεια με ελεγκτικούς της μηχανισμούς να έχουν επιβάλλει τουλάχιστον πρόστιμα, αν έκαναν ελέγχους, κάτι που δεν έγινε. Και εμείς εναντίον καύσης του RDF, γιατί εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου, συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και φυσικά όχι άδεια λειτουργίας.

Τέλος ο κ. Κανελλής υπενθύμισε προτάσεις του για διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή για μείωση αυτών που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ που όμως δημοτική αρχή δεν δέχθηκε να συζητήσει, αλλά προχώρησε σε άλλες επιλογές. Δεν υπάρχει ασφαλή διαδικασία καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα