EINAΠ: Διεκδικεί χρηματοδότηση για τη λειτουργία των νοσοκομείων

19:52 27/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ζήτημα της χρηματοδότησης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με επάρκεια τα δημόσια νοσοκομεία θέτει η ΕΙΝΑΠ σαν μία από τις βασικές της προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα ζητάει: «Χρηματοδότηση νοσοκομείων για ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες, μετανάστες και πρόσφυγες».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως: «Η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 είναι ανεπαρκέστατη και ίδια με το 2016, παρά τη μεγάλη αύξηση του όγκου εργασίας. Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί

να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία δεδομένου ότι ο νεοσύστατος ελλειμματικός ΕΦΚΑ δεν μπορεί να τον χρηματοδοτήσει.

Το 2016 νοσηλεύτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 204.000 ανασφάλιστοι όλων των κατηγοριών, είτε με ΑΜΚΑ είτε χωρίς, είτε Έλληνες είτε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την 1η ΥΠε, κάθε νοσηλεία «κοστίζει» κατά μέσο όρο 1.950€. Συνεπώς τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λάβουν έκτακτη κρατική επιχορήγηση τουλάχιστον 400.000 εκ. €. Δυστυχώς από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 προβλέφθηκαν 1,265 εκ. € και για το 2017 1 εκ. €».

Tέλος, το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά επισημαίνει πως: «Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής ασφυξίας των νοσοκομείων, απαιτούμε τώρα άμεσα επαρκή κρατική επιχορήγηση για τη δωρεάν υγεία όλων των κατηγοριών των ανασφάλιστων.

Όμως για να μη μείνουν κενά λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων και το αυξανόμενο κύμα μεταναστών, πρέπει η κρατική επιχορήγηση να είναι άμεση και επαρκής. Είμαστε αλληλέγγυοι και θα είμαστε πάντα στους ανασφάλιστους, όπως σθεναρά αγωνιζόμαστε για τη δωρεάν υγεία όλων των κατοίκων αυτής της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα