Μειώθηκε η ανομία στα πανεπιστήμια απαντά στη Βουλή ο πρωθυπουργός

12:16 23/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κατηγόρησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός στην εισαγωγή της ομιλίας του απαντώντας στην πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του,για την ανομία στα πανεπιστήμια . Προσπάθεια που συνίσταται στη δημιουργία κλίματος φόβου καθώς έρχονται θετικές εξελίξεις για την οικονομία και τη χώρα, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην

έξοδο από το μνημόνιο και την συμφωνία του Eurogroup για τη μη περικοπή των συντάξεων και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετικές παρεμβάσεις υπέρ της πλειοψηφίας.

Σε ότι αφορά την ουσία της ερώτησης, ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για βαθύ μίσος για τη δημόσια Παιδεία, για αύξηση των κρουσμάτων βίας επί διακυβερνησης της ΝΔ.Είπε ότι κάτω από τη φασαρία για το άσυλο γίνεται προσπάθεια να «θαφτεί» η πραγματική εικόνα της κατάστασης που παρελήφθησαν τα Πανεπιστήμια και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία, είπε ο πρωθυπουργός, δείχνουν πως την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τα κρούσματα ανομίας είναι μειωμένα και αποδεικνύεται ψευδές αυτό που τόσα χρόνια υποστήριζε η ΝΔ, ότι για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια ευθύνεται το άσυλο, και μαζί η υπόσχεσή σας ότι με την κατάργηση του θα καταργούνταν αυτομάτως και η παραβατικότητα.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα, είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί.

Κάθεστε στα βουλευτικά έδρανα, έχοντας δίπλα σας ανθρώπους που κρατούσαν τσεκούρια στα πανεπιστήμια, τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ για μονομέρεια στην κρίση του. Είναι άδικο να μεταδίδεται για τη χώρα την εικόνα της παραβατικότητας και της ανομίας, πρόσθεσε.

Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο. Τόνισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει.

Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου. Όμως η ΟΝΝΕΔ και ο κ Μητσοτάκης βιάστηκαν να το αφορίσουν ως «φαιδρό» και «κατάπτυστο».

Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχετε όραση επιλεκτική, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου.Στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά το θέμα του άρθου 16 υπογράμμισε ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεν αποτελεί ιδεολογική σύλληψη της Αριστεράς. Γεννήθηκε σε όλο τον κόσμο, από μια πραγματική ανάγκη. Την ανάγκη των κοινωνιών για συλλογική πρόοδο.

Η γνώση, είπε, είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας και πρόσθεσε: Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο.

Αναφέρθηκε σε μελέτες του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ’ έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή.

Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: στην Ευρώπη – με εξαίρεση τις χώρες που είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα- μέχρι το 1989 τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. «Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;» διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση ανέφερε ο κ.Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, έχει εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, που προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα