Με έντονη κριτική πέρασε το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης

17:11 1/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν μέσω διαφωνιών από την αντιπολίτευση και στελέχη της διοικούσας παράταξης εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018, για το οποίο η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη υποστήριξε πως θα δοθεί έμφαση στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών και στην υλοποίηση νέων έργων.
Αναλύοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 23,5 εκατ. ευρώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών ‘Εργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, ανέφερε πως

στόχοι για το 2018 αποτελούν η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και η κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης σε άρτιες σχολικές εγκαταστάσεις. Επίσης, στις προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη πράσινων υποδομών προς όφελος των δημοτών, ο ευπρεπισμός του δημόσιου χώρου, η κάλυψη αναγκών σε υποδομές πρόνοιας και παιδείας, η διαρκής συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και των κτιριακών υποδομών και η ανάπτυξη των έργων αναπλάσεων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα βρίσκει βηματισμό με των προηγούμενων ετών. Είναι ενιαίο, αδιαίρετο και θα πάει και το 2019 για να ολοκληρωθεί η γκάμα των παρεμβάσεων που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της πόλης», είπε ο κ.Παππάς.
‘Εντονη ήταν η κριτική που άσκησαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένοι της διοικούσας παράταξης, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για «γενικό Τεχνικό Πρόγραμμα» «χωρίς πνοή» και για «πρόγραμμα-χελώνα».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε πως «είναι ένα συντηρητικό Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς καμία πνοή, εντελώς διαχειριστικού χαρακτήρα. Για μια ακόμη φορά ο πήχης είναι χαμηλά σε σχέση με τις προσδοκίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Νιώθω ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».
Η Ρία Καλφακάκου εκ μέρους της «Ανοιχτής Πόλης» μίλησε για «γενικούς στόχους» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ενημέρωση από τη διοίκηση όσον αφορά το με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των παρεμβάσεων για την επόμενη χρονιά.
Ο Γιάννης Δελής, από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», είπε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα «είναι αποκαλυπτικό και δεν απαντά στις σημερινές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών», ενώ πρόσθεσε πως «καρκινοβατεί το θέμα του αποτεφρωτηρίου και δεν φαίνεται φως».
Από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση» η Μόνικα Αϊβάζογλου σχολίασε πως «νόμιζα ότι διάβαζα το περσινό τεχνικό πρόγραμμα, καθώς δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές».
‘Εντονη ήταν η κριτική και από στελέχη της διοικούσας παράταξης με τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών ‘Εργων και άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη Μπουτάρη, Ανδρέα Κουράκη, να προβλέπει πως δεν θα απορροφηθεί ούτε το 50% των χρημάτων.
«Το 2016 το Τεχνικό Πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε κουτσουρεμένο, το 2017 φτωχό. Για το 2018 θα το χαρακτηρίσω ‘χελώνα'», είπε ο κ.Κουράκης, συμπληρώνοντας πως «είμαστε εδώ εφτά χρόνια. Έχουμε εισπράξει περίπου 350 εκατ. από τους δημότες. Έχουμε καθαριότητα; Και όλα όσα λέμε για βυθιζόμενους κάδους; Όχι».
Ο τέως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφού ανέφερε πως δεν προχωρούν τα έργα του αποτεφρωτηρίου, της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και της αναμόρφωσης του ζωολογικού κήπου υπογράμμισε πως «δεν βλέπω καμία εξέλιξη και δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία της διοίκησης».
Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αφού είπε πως «τα τελευταία χρόνια το Τεχνικό Πρόγραμμα εξελίχτηκε με λάθος τακτική επιλογή», πρόσθεσε πως «δεν έχει γίνει καμία σημαντική παρέμβαση στην πόλη. Κολλήσαμε στη Νέα Παραλία, στις μικρές παρεμβάσεις» και «έχουμε καθηλωθεί σε μια κατάσταση που δεν δίνει αέρα στην πόλη και δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της».

Keywords
Τυχαία Θέματα