Ιωνάς: Να προφυλαχθούν οι μηχανισμοί δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε σήμερα ότι μια ευνομούμενη πολιτεία δεν οφείλει μόνο να θέτει, μέσω των νόμων, τις βάσεις και τους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης και της ανάπτυξης και προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά έχει χρέος να επαγρυπνεί και να προφυλάσσει τους μηχανισμούς για την απονομή πραγματικής δικαιοσύνης, με την έννοια της σωστής και ίσης για όλους εφαρμογής των νόμων αυτών.

Μιλώντας

σε ημερίδα για τη δικαστηριακή διερμηνεία και νομική μετάφραση, που διοργανώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ακαδημία Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής «Κυπροπαίδεια», ο κ. Νικολάου είπε ότι η μετανάστευση για αναζήτηση καλύτερης τύχης ήταν ανέκαθεν στη φύση του ανθρώπου. Υπό το πρίσμα των κοινωνικών αλλαγών και των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, σημείωσε, το κύμα μετακίνησης μικρών ή μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων για οποιονδήποτε λόγο, με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, και με οποιοδήποτε τίμημα, από την πατρίδα τους, και η εγκατάστασή τους σε άλλη χώρα αυξάνεται διαρκώς.

Συνεπώς, επεσήμανε, κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών εθνών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας κάθε ανθρώπου, αξίες οι οποίες διασφαλίζονται με τη δικαστική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θέσπιση ειδικών διατάξεων αναφερόμενων σε θέματα γλώσσας και αντιμετώπισής της, στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης.

Για να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική πρόσβαση στη δικαιοσύνη, είπε, το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κρίση επί της διαφοράς και απονομή του δικαίου σε εύλογο χρονικό διάστημα, άλλως το δικαίωμα φαλκιδεύεται και αποδυναμώνεται, είπε. Συνεπώς, πρόσθεσε, τόσο οι ύποπτοι όσο και οι κατηγορούμενοι, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, θα πρέπει να μπορούν να εξηγήσουν προσηκόντως τις περιστάσεις του εγκλήματος και να καταθέσουν τη μαρτυρία τους, κατά τρόπο κατανοητό για τις αρμόδιες αρχές.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται δωρεάν διερμηνεία και μετάφραση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, ως μια θεμελιωδώς σημαντική εγγύηση σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Αναντίλεκτα, στην εποχή των πολυεθνικών κρατών, ο σεβασμός της γλώσσας του κάθε λαού αποτελεί απόδειξη σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, άρα, απόδειξη δημοκρατικού κράτους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, από παλαιά, είχε θεσπίσει ρυθμίσεις που παρείχαν το δικαίωμα σε δωρεάν διερμηνεία, κατά την ανάκριση ή την ποινική διαδικασία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της αποστολής του για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία και ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προχώρησε στη μεταφορά ευρωπαϊκών Οδηγιών στην εσωτερική έννομη τάξη, θεσπίζοντας τον Νόμο που προνοεί για το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα