Πέρα Πέδι: Συζητήθηκε η περιβαλλοντική πτυχή της ανάπτυξης

Ενημέρωση για τις προγραμματιζόμενες αναπτύξεις στο Πέρα Πεδί που αφορούν την κατασκευή και τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας και άλλων παρεμφερών αναπτύξεων και πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Την ερχόμενη Τετάρτη η Επιτροπή θα εξετάσει την πολιτική πτυχή του θέματος.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αδάμος Αδάμου είπε ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος είχε ως θέμα την ενημέρωση της Επιτροπής για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου σχεδίου ανάπτυξης στην περιοχή του Πέρα

Πεδίου που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, γήπεδα, spa, αθλητικά κέντρα, σχολές ιππασίας και άλλα.

Είχα ζητήσει από την αρχή της συνεδρίας της Επιτροπής, σημείωσε, δεδομένης της δημοσιότητας που πήρε το θέμα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας κι αυτά που ακούμε και βλέπουμε κάθε μέρα που αφορούν το κομμάτι που ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περιοχή εκείνη, όπως εξεταστεί η περιβαλλοντική πτυχή.

Εμείς ως Επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέφερε, ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε την ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μετά να ασχοληθούμε με το πολιτικό θέμα που ήταν και το θέμα των ημερών που συζητείται από όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της πατρίδας μας.

"Από την συζήτηση που έγινε - αφήνω κατά μέρος το πολιτικό θέμα που θα συζητήσουμε την ερχόμενη Τετάρτη - φάνηκε η αρνητική θέση του Τμήματος Δασών όπως και η προβληματική μελέτη που τέθηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση, η θετική άποψη της Επαρχιακής Διοίκησης, η θετική άποψη του Κοινοτικού Συμβουλίου και η με ερωτηματικό χορήγηση ή όχι της άδειας από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος", πρόσθεσε.

Θέλω, σημείωσε, να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στην απουσία της Πολεοδομίας από την συνεδρία, ήταν όμως το Κτηματολόγιο

"Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι παρά το ότι υπήρχαν ορισμένα κρούσματα που μπορούσαν να ανατινάξουν την συνεδρία στον αέρα, τέτοιο πράγμα δεν έγινε", συμπλήρωσε ο κ. Αδάμου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι έγινε σήμερα η ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με τις προγραμματιζόμενες αναπτύξεις στο Πέρα Πεδί και διαφάνηκε πέρα πάσης λογικής αμφιβολίας ότι καμιά απολύτως εξωγενής παρέμβαση υπήρξε στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

"Σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος κατέρρευσε σε πρώτο επίπεδο, η λάσπη που κάποιοι συντεταγμένα τις προηγούμενες μέρες προσπάθησαν να ρίξουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η προσπάθεια αποδόμησης της προσωπικότητας του Προέδρου έπεσε στο κενό. Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Ελλείψει επιχειρημάτων συγκεκριμένα επιτελεία προβαίνουν σε μαύρη προπαγάνδα.

Η καταδικασμένη αυτή μέθοδος του παρελθόντος δεν έχει θέση στην Κύπρο του σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά με τα έργα του. Τι παρέλαβε, τι πέτυχε και τι οραματίζεται. Έχει σχέδιο για την Κύπρο του αύριο".

Δεδομένου ότι όλες αυτές τις μέρες βλέπουμε να υπάρχουν τοποθετήσεις ένθεν και ένθεν περί της εμπλοκής του ιδίου του Προέδρου, είπε, αυτό που κάνουμε έκκληση είναι ακριβώς να επικεντρωθούμε σε κριτική ωφέλιμη και με συγκεκριμένες θέσεις και εισηγήσεις και όχι σε μαύρη προπαγάνδα αποδίδοντας τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ή γεγονότα που δεν ευσταθούν και η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το έργο, είπε ότι "πολύ σωστά οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και μας έχουν ενημερώσει ότι δεν έχουν καταλήξει σε μια τελική απόφαση. Άρα θα λάβουμε υπόψη όλες τις σχετικές ανησυχίες και δεν θα αποφασίσουμε εμείς αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες".

Αρα αυτή τη στιγμή, σημείωσε, αντιλαμβάνεστε ότι ακούμε μόνο τις τοποθετήσεις τους και οι ίδιοι θα αποφασίσουν. Δεν είναι ούτε δουλειά δική μας ούτε οποιουδήποτε άλλου - είναι των αρμοδίων υπηρεσιών τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπου είπε ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις παρεμβάσεις και επιπτώσεις που θα έχουμε με αυτή την ανάπτυξη.

"Μιλούμε για μια περιοχή, η οποία έχει πυκνό δάσος, θα γίνει εκκοπή 2200 δένδρων μόνο και μόνο για την κατασκευή, μεγάλη κλήση εδάφους, μιλούμε για μια περιοχή που είναι προστατευμένη για να προστατεύσουμε την ποιότητα νερών του Φράγματος Κούρη και του ποταμού. Ο ειδικός που ήρθε στην Κύπρο και έκανε την μελέτη μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καθορίσει τις ζώνες προστασίας των νερών για να έχουμε καλή ποιότητα νερού", πρόσθεσε.

Σε τούτο τον τόπο, σημείωσε, βάζουμε όρους μετά την περιβαλλοντική μελέτη, τους οποίους δεν επιβλέπουμε και έστω αν με έγγραφα μια εταιρεία πείσει σε μια περιβαλλοντική μελέτη ότι θα κάνει διάφορα πράγματα το τι γίνεται στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικό.

Ο Κοινοτάρχης Πέρα Πεδίου Λένας Μαρκοντώνης σε δηλώσεις του εξέφρασε την θετική αντιμετώπιση του για το έργο.

Εμείς ως κοινότητα Πέρα Πεδίου αλλά και ως ευρύτερη περιοχή, σημείωσε, βλέπουμε πάρα πολύ θετικά την υλοποίηση αυτού του έργου διότι όπως γνωρίζετε θα φέρει νέα πνοή στην κοινότητα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύουμε, σημείωσε, ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο πληρούν κατά την γνώμη μας το 80% της προστασίας του περιβάλλοντος έτσι δεν βλέπουμε καμία ένσταση από πλευράς δικής μας, το έργο να υλοποιηθεί.

"Οι αντιδράσεις ναι μεν είναι έντονες αλλά με την σωστή μελέτη πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα πειστούν όλοι ότι το έργο πρέπει να γίνει", πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι το Τμήμα Δασών είναι εναντίον σε αυτή την ανάπτυξη, είπε ότι "μιλούμε για μια περιοχή που υπάρχουν δέκα εκατομμύρια δένδρα. Μια ανάπτυξη για να γίνει σε ορεινή περιοχή οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν και κάποιες μικρές θυσίες Μπορεί να κοπούν δύο χιλιάδες πεύκοι αλλά όσο εμείς όσο και ο επενδυτής του έργου έχουμε κάνει προτάσεις να φυτευτούν τόσο στην γη του όσο και στην ευρύτερη περιοχή τα ανάλογα δένδρα που θα αποκοπούν. Είναι μια περιοχή πυκνόφυτη με πολλά πεύκα μέσα που αν κοπούν και δύο χιλιάδες πεύκα δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση ούτε στο περιβάλλον ούτε στην ίδια την περιοχή".

Οι αρχικοί μας ενδοιασμοί, ανέφερε, ήταν να γίνει μια σωστή μελέτη τόσο από τον επενδυτή του έργου - μετά που διαπιστώσαμε ότι η μελέτη ήταν κατά την γνώμη μας σωστή, οι ενδοιασμοί μας έφυγαν.

"Η ορεινή περιοχή Λεμεσού αυτή την στιγμή είναι γερασμένη, οι κάτοικοι σχεδόν έχουν εγκαταλείψει την ύπαιθρο κι έτσι με αυτόν τον τρόπο, με νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν, τον νέο τουρισμό που θα έρθει θα ενδιαφερθούν κι άλλοι να επιστρέψουν πίσω στα χωριά τους. Αν αυτό το έργο θυσιαστεί χάρη της πολιτικής σκοπιμότητας και την πληρώσει η ορεινή περιοχή, η κοινότητα κι όλοι οι κάτοικοι τότε λυπούμαστε πολύ", συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα