Μαθητές από Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία ανεβάζουν αρχαία τραγωδία στη Λάρισα

11:30 8/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία, η ¨Ορέστεια¨ του Αισχύλου, θα ανέβει την ερχόμενη Άνοιξη στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας από μαθητές σχολείων της Ελλάδας, του Βελγίου και της Ιταλίας, σε μία συνεργασία που είναι μοναδική καθώς και οι τριλογίες θα αποδοθούν στη γλώσσα των χωρών της Ευρώπης που συμπράττουν.
Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη παράσταση έλαβαν

οι Γυμνασιακές και Λυκειακές τάξεις του Αρμενίου με την προτροπή του καθηγητή – φιλολόγου κ. Δημήτρη Σακελλαρίου. Θα συμμετέχουν, το Γυμνάσιο του Δρυμού Θεσσαλονίκης, η Agropoli του Salerno της Ιταλίας και Tourne του Βελγίου.
«Αν και στο παρελθόν έχουμε ανεβάσει αρχαίες τραγωδίες, τον «Αγαμέμνονα» και την «Ευμενίδα» με άλλη ομάδα παιδιών, αυτή η προσπάθεια θα είναι σε διαφορετικό επίπεδο, αφού θα συνεργαστούμε με σχολεία από την Ευρώπη στα πλαίσια του προγράμματος Erasmous+” ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο «συντονιστής» της προσπάθειας Δημ. Σακελλαρίου.

Η τριλογία «Ορέστεια» αποτελείται από τις τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Χοηφόρες» και «Ευμενίδες» και αναμένεται να αποδοθούν στην νεοελληνική γλώσσα, στην Γαλλική (το σχολείο από το Βέλγιο είναι Γαλλόφωνο) και στην Ιταλική. Τη σκηνοθεσία και την καθοδήγηση των μαθητών-ηθοποιών της παράστασης θα έχει ο Βέλγος σκηνοθέτης Μισέλ Τανέ.
Σκοπός των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην προετοιμασία των παραστάσεων, είναι πέρα από τη στενή σχολική γνώση που παρέχουν τα βιβλία, να αναπτύξουν τα παιδιά και άλλες δεξιότητες, ικανότητες, χαρίσματα και ενδιαφέροντα, εξηγεί ο κ. Σακελλαρίου. «Το θέατρο έχει ευρύτερο παιδαγωγικό ρόλο, να καλλιεργήσει και να κοινωνικοποιήσει τα παιδιά. Ως σχολείο Αρμενίου έχουμε αναπτύξει μια δραστήρια θεατρική ομάδα εδώ και πέντε χρόνια. Ανεβάζουμε κυρίως αρχαίες τραγωδίες που έχουν εκπαιδευτικό ρόλο».

Ο προγραμματισμός για την παράσταση έχει γίνει για τις 25 Απριλίου του 2017 και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες (π.χ. άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας για τη χρήση του Β΄ Αρχαίου Θεάτρου) ώστε να μην παρουσιαστεί εμπόδιο στο εγχείρημα καθηγητών και μαθητών.
Αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στο Δήμο Κιλελέρ, όπου ανήκει το σχολείο Αρμενίου, πέντε εκπαιδευτικοί από την Ιταλία και το Βέλγιο που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής καθηγητών και μαθητών, οι οποίοι ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Λάρισας και των γύρω περιοχών, ενώ είχαν συναντήσεις με τη Δημοτική αρχή Κιλελέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα