FBI για υπόθεση εγγράφων Κλίντον: “Δεν παίζουμε παιχνίδια”

Ο Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ , υπερασπιζόμενος τη δημοσιοποίηση εγγράφων από την έρευνα για την υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον, διαβεβαιώνει ότι το FBI “δεν παίζει παιχνίδια”. Παράλληλα, τονίζει ότι τα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν όταν είναι έτοιμα προς δημοσιοποίηση, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε σημείωμά του προς τα στελέχη της Υπηρεσίας

του, ο Κόμεϊ τόνισε ότι η απόφαση για τη σύσταση που έκανε το FBI σχετικά με τη μη άσκηση ποινικής δίωξης στη Χίλαρι Κλίντον δεν επιβλήθηκε από κάποια προσπάθεια συγκάλυψης.

“Στο τέλος των ερευνών, η υπόθεση αυτή δεν είχε κάποια δραματική κατάληξη, παρά την προσπάθεια ανθρώπων που δεν είναι σήμερα στην κυβέρνηση να τεθούν εκτός της υπόθεσης. Στην ουσία της, η υπόθεση αυτή, δεν ήταν μία υπόθεση άσκησης ποινικής δίωξης”, τόνισε ο Κόμεϊ στο σημείωμά του.

Οι πρώην πράκτορες

Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Κόμεϊ πραγματοποίησε μια σειρά από επισκέψεις ρουτίνας στα γραφεία του FBI στην επικράτεια των ΗΠΑ, όπου και είχε συναντήσεις με πρώην πράκτορες της υπηρεσίας. Τουλάχιστον σε μία από αυτές τις συναντήσεις, του ασκήθηκε έντονη κριτική από τους πρώην πράκτορες στους χειρισμούς της υπηρεσίας στην έρευνα της υπόθεσης Κλίντον, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση για τη συνάντηση. Οι πρώην πράκτορες επικέντρωσαν την κριτική τους στην απόφαση του FBI να προχωρήσει σε σύσταση για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Κλίντον. Ο Κόμεϊ έδωσε στους πρώην πράκτορες την ίδια απάντηση, αναφορικά με τη φύση της υπόθεσης και της κατάληξης της.

Ο διευθυντής του FBI υπερασπίστηκε και την (αρχική) απόφαση του να μην πραγματοποιήσει τη δημοσιοποίηση εγγράφων της υπόθεσης την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, με δεδομένο ότι ακολουθούσε η επίσημη αργία της Ημέρας της Εργασίας τη Δευτέρα, γνωρίζοντας καλά ότι η δημοσιοποίηση εγγράφων προκαλεί πάντα κριτική. Τόνισε επίσης, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δημοσιοποιήσεις εγγράφων.

Η δημοσιοποίηση εγγράφων

“Σχεδόν διέταξα να αναβληθεί η δημοσιοποίηση (αρχικά) μέχρι την Τρίτη (προχθές) γνωρίζοντας ότι θα δεχτώ κάθε είδους κριτική, στην περίπτωση που επέλεγα η δημοσιοποίηση των εγγράφων να γίνει την παραμονή του Σαββατοκύριακου μιας αργίας. Η άποψή μου είναι ότι έχουμε υποσχεθεί διαφάνεια και η μη δημοσιοποίηση θα έδινε την εντύπωση ότι παίζουμε παιχνίδια, απλά και μόνο για να αποφύγουμε την άσκηση κριτικής εναντίον μας,” τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο, “δεν παίζουμε παιχνίδια κι έτσι η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε τελικά την Παρασκευή. Συνεχίζουμε την επεξεργασία περισσότερου υλικού της υπόθεσης και θα προχωρήσουμε στη δημοσιοποίηση εγγράφων, όταν αυτά είναι έτοιμα προς δημοσίευση, ανεξάρτητα από την ημέρα ή την εβδομάδα,” τόνισε ο Κόμεϊ.

Η έρευνα του FBI

Η έρευνα του FBI για τη Χίλαρι Κλίντον έγινε μετά τη διαπίστωση ότι κατά την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, η διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της δε γινόταν από τις ηλεκτρονικές υποδομές του Υπουργείου, αλλά μέσω ιδιωτικού διαμετακομιστή που ήταν εγκατεστημένος στην οικία της στη Νέα Υόρκη. Έρευνα για το ζήτημα αυτό πραγματοποίησε κι ο επιθεωρητής του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το FBI καταλόγισε “ασυνήθιστη αμέλεια” στην επιλογή που έκανε η Κλίντον.

Στη συνέχεια, η σύσταση του FBI για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Κλίντον υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κι έτσι η υπόθεση μπήκε τυπικά στο αρχείο.

Στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφέρεται συχνά, ασκώντας κριτική, ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, που υποστηρίζει ότι το “σύστημα” που εκπροσωπεί πολιτικά η Κλίντον, της προσέφερε κάλυψη προκειμένου να μη διωχθεί ποινικά.

Πηγή: AΠE - MΠE

Keywords
Τυχαία Θέματα