Μανιταρογιορτή στη Λίμνη Πλαστήρα

16:29 30/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Περιήγηση στο δάσος, αναζήτηση-αναγνώριση-συλλογή άγριων μανιταριών και μανιταρο- εδέσματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η Ετήσια Γιορτή «Μαρτιάτικων» μανιταριών, που διοργανώνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου και του Δήμου λίμνης Πλαστήρα, την Κυριακή των Βαϊων, 1 Απριλίου 2018, στο Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα.

Η γιορτή διοργανώνεται για το «μαρτιάτικο», hygrophorus marzuolus, ένα εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας μανιτάρι, που καρποφορεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού, σε μεγάλες ομάδες σε σκιερά δάση. Σημείο

συνάντησης για τους επίδοξους μανιταροκυνηγούς έχει οριστεί ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, στις 9 το πρωί της Κυριακής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει αρχικά περιήγηση στο δάσος για αναζήτηση και συλλογή των «μαρτιάτικων» και άλλων αυτοφυών μανιταριών, με τη συνοδεία έμπειρων στην αναγνώριση μελών του συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας. Περίπου στις 12.30 μ.μ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου (το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο) θα γίνει η αναγνώριση των μανιταριών που συλλέχθηκαν και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Τα δηλητηριώδη μανιτάρια», από τον ερευνητή της μυκητολογίας, Άγγελο Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσει προσφορά, από τον Σύλλογο, εδεσμάτων με βάση τα μανιτάρια (μανιταρόσουπα, μανιταρόπιτα), αλλά και άλλων εδεσμάτων, παρασκευασμένων από τον Φώτη Παρασκευαϊδη, στο τηγάνι-γίγαντα, και με υλικό τα «Μανιταροεδέσματα Γρεβενών». Η γιορτή διοργανώνεται για το αυτοφυές (άγριο) μανιτάρι με την επιστημονική ονομασία hygrophorus marzuolus, στην ελληνική «υγροφόρος ο Μαρτιάτικος», με την κοινή ονομασία «Μαρτούλι». Η ονομασία της οικογένειας Hygrophorous είναι σύνθετη από τις ελληνικές λέξεις «υγρός» και «φέρω», τα μανιτάρια της οποίας ονομάζονται έτσι, επειδή περιέχουν πολύ νερό. Να σημειωθεί ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην περιήγηση και συλλογή μανιταριών θα πρέπει να είναι ντυμένοι κατάλληλα και να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (καλάθια, πλαστικά τελάρα, κα). Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, Σάββατο 31 Μαρτίου, στον χώρο της εκδήλωσης, οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας θα ετοιμάζουν τη μανιταρόσουπα –όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία, είναι ευπρόσδεκτοι. Να σημειωθεί ότι για διανυκτέρευση, τα καταλύματα, τα οποία δήλωσαν συνεργασία για τη μανιταρογιορτή, προσφέρουν την τιμή των 45 ευρώ το δίκλινο με πρωϊνό.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Στέργιο Μίχο (6974.601730).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα